Griláž
Domáce karamelové grilážky s plnou chuťou orieškov a karamelu zmiznú z tácky vianočného pečiva medzi prvými.
Ingrediencie
- 4 ks oblátok
- 250 g kryštálový cukor
- 30 g maslo
- 250 g sladkej smotany na šľahanie 33%
- 120 g posekaných vlašských orechov
- pomarančová šťava z polovice pomaranča alebo sušená pomarančová kôra
- horká čokoláda na finálne namáčanie
Najnovšie letáky
Postup
Do stredného vyššieho hrnca dáme cukor, plameň necháme menej ako na polovici, aby sa nám cukor nespálil. Cukor pomaly karamelizujeme, občas premiešame, cca 10-15 minút, medzitým si smotanu zohrejeme v zvlášť hrnci až po bublanie, no pozor aby nevykypela.
Taktiež si pripravíme orechy - mali by byť tak akurát, ani malé ani veľké kúsky. Keď je cukor na karamel, pridáme mäkké maslo a riadne miešame, následne pridáme horúcu smotanu, taktiež riadne miešame, aby sa nám vytvorila pekná spojená hmota - pozor, aby sa nám karamel “nesekol”.
Následne odstavíme z plameňa, pridáme posekané orechy a miešame a miešame. :)
Na dno plechu dáme 1.oblátku, na ňu natrieme karamelovo-smotanovú zmes a takto vrstvíme až pokým sa nám neminú oblátky - väčšinou tie 3 veselo stačia. :)
Následne som zakryla papierom na pečenie, zaťažila cca 3 litrami mlieka / múky / čo je po ruke a pre istotu som dala aj do chladu, vtedy sú grilážky ready to eat až po cca 2 dňoch, ak by ste ich nechali v izbovej teplote, tak za 1 deň môžete zdobiť.
Ako na to? Jednoducho - najskôr som si pokrájala oblátky na požadované kúsky a namáčala do čokolády - ideálne na mriežke, aby čokoláda pekne stiekla. Dobrú chuť.