Zdroj: Canva
Halva
Halva je orientálny sladký dezert, ktorý sa vyrába najmä z medu a mletých orechov alebo sezamu. Tento recept opisuje prípravu halvy zo sezamu a medu, kde sezamové semienka sa pred použitím pražia na panvici. Halva sa taktiež dá pripraviť aj s akýmikolvek inými orechmi, napr. v Indii je obľúbená pistáciová halva.
Ingrediencie
- 300 g sezamu
- 300 g medu
- štipka soli
Najnovšie letáky
Postup
Sezamové semienka opražíme na suchej panvici, kým nezačnú voňať (cca 5 minút).
Opražené semienka vložíme do mixéra a rozmixujeme na jemnú hmotu.
V malom hrnci zahrejeme med, pridáme štipku soli a varte na stredne vysokom ohni, kým nám nezačne karamelizovať.
Do horúceho medu pridáme rozmixovaný sezam.
Miešame, dokým sa sezam a med spoja do homogénnej hmoty.
Hmotu vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie.
Plochou stranou noža zmes poutláčame, dokým nedosiahneme rovnomernú vrstvu.
Halvu necháme vychladnúť a potom nakrájame na kocky.
Hotovú halvu môžeme podávať s čajom alebo kávou.