Hovädzie mäso s bylinkami, zemiakovou kašou a vínovo borievkovou omáčkou.
Toto lahodné jedlo kombinuje šťavnaté hovädzie mäso, dusené s voňavými bylinkami, s krémovou zemiakovou kašou a vinnou omáčkou s borievkami
Ingrediencie
Suroviny
- 11⁄2 kg Hovädzie mäso napr hovädzí bok
- plec
- 2 velke Cibuľa cibule
- 4 strúčikov cesnak
- 2 stredne Mrkva veľké mrkvy voliteľné
- pre sladkosť
- 1 l zeleninový vývar
- 250 červené Suché víno ml
* Bylinky
- 2 vetvičky tymián
- 2 vetvičky rozmarín
- 3 zrná Kardamom
- 1 zväzok Kôpor na posypanie
* Korenie
- 1 kl soľ
- 1 kl mleté čierne korenie
* Oleje a tuky
- 1 pl olivový olej
- 1⁄3 Maslo na zemiakovú kašu
Pre zemiakovú kašu
- 1 kg zemiaky
- 50 g maslo
- 200 ml smotana na šľahanie
- Štipka korenie
Voliteľné
- 3 Jalovec bobule
Najnovšie letáky
Postup
Príprava mäsa:
Mäso dôkladne očistite a nakrájajte na väčšie kúsky. Osolte, okoreňte a potrite zmesou nasekaných byliniek.
Opekanie:
Na rozpálenom oleji opečte mäso z každej strany do zlatohneda. Tým zatvoríte póry a mäso zostane šťavnaté.
Dusenie:
Opečené mäso preložte do hrnca, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Podlejte vínom a nechajte chvíľu redukovať. Potom zalejte vodou tak, aby bolo mäso ponorené. Pridajte celé zrná kardamomu a jalovca. Duste pod pokrievkou na miernom ohni niekoľko hodín, kým mäso nebude mäkké.
Zemiaková kaša:
Zemiaky v šupke, v celku, osolenej vode uvaríme do mäkka. Ešte teplé ošupeme, pridame maslo a ručne rozmixujeme na hladkú kašu. Postupne prilievajte horúcu smotanu na šľahanie a dochuťte soľou a korením.
Záverečné úpravy:
Pred podávaním vyberte z omáčky zrná kardamomu a jalovca. Mäso vyberte z hrnca, pokrájajte na porcie a podávajte s omáčkou a zemiakovou kašou. Posypte čerstvým kôprom.
Tipy:
Doba dusenia:
Doba dusenia závisí od veľkosti kúskov mäsa a jeho druhu. Počítajte s niekoľkými hodinami.