Jablkovo-makový závin
Jednoduchý závin ,zvládnu ho aj začiatočné gazdinky 😊
Ingrediencie
Cesto
- 500 g polohrubá múka
- 2 pl kryštálový cukor
- 1 ks vajce
- 42 g Kvasnice
- štipka soli
- 200 ml mlieko
- 100 ml vlažná voda
Plnka
- 1200 g nastrúhané olúpané jablká
- 100 g mletý mak
- 70 g maslo rozpustené
- 1 vanilkový cukor
- škorica mletá
- škoricový cukor
- kryštálový cukor
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Do pekárničky/alebo misky, dáme vlažné mlieko ,cukor a rozmrvené kvasnice. Necháme spraviť kvások.
Po nakysnutí pridáme ostatné suroviny a premiesime, alebo ak v pekárničke,pustíme program cesto.Vznikne nám polotuhé cesto.
Počas kysnutia si pomelieme mak ,,ja nechávam aj trošku celého,,jablká zbavíme jadierok,šupky a nastrúhame ich.
Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, rozdelíme na 4 bochníky a a každý postupne vyvaľkáme hrúbku asi pol cm.
Na vyvaľkané cesto dáme trošku vyžmýkané nastrúhané jablká ,škoricu, cukor kr.,vanilkový cukor, mak,pokvapkáme maslom a zvinieme.
Takto naplnené záviny dáme na plech s pečiacim papierom,trošku popicháme a upečieme.
Cesto je tenké a chrumkavé. Pred podávaním pocukrujeme a môžeme papať. Dobrú chuť prajem 🥰