Jablkový koláč
* Piekla som v odopínacej forme 24 x 28 cm. * Koláčik chutí po upečení, ale výborný je aj na druhý deň, cesto zmäkne / podobne ako napr. pri lineckých koláčikoch.
Ingrediencie
Plnka
- 500 g jablko
- 1 Lyžice škorica
- 1 lyžička xylitol
- 1 bal proteínový vanilkový puding v prášku
Cesto
- 250 g polohrubá špaldová múka
- 125 g zmäknuté maslo
- 50 g práškový xylitol
- 1 ks vajce
- 1⁄2 balíka kypriaci prášok
Najnovšie letáky
Postup
Najprv si pripravíme plnku. Jablká očistíme, umyjeme, nastrúhame. Preložíme do sitka a necháme odkvapkať.
Do hrnca dáme odkvapkané jablká, pudingový prášok, škoricu, xylitol / škoricu aj xylitol pridajte podľa vlastnej chuti / a 1,5 dl zo šťavy jabĺk / ak vykvapkalo z jabĺk viac šťavy, nedávajte všetko, max. 1,5 dl lebo plnka bude riedka...ak nevykvapkalo 1,5 dl, môžete pridať ešte vodu, ale až pri varení ak bude plnka príliš tuhá.
Za stáleho miešania zmes spolu povaríme do zhustnutia.
Plnku necháme vychladnúť. Kým nám plnka chladne, spravíme si cesto.
Vajíčko vymiešame so zmäknutým maslom, pridáme práškový xylitol, vymiešame a nakoniec pridáme múku s práškom do pečiva. Vymiešame hladké cesto. Na pomúčenej doske premiesime ešte rukami.
3 / 4 cesta rozvaľkáme, vložíme na dno formy / ja som ho ešte vo forme dovaľkala .Na cesto rozotrieme plnku.
Zvyšné cesto nastrúhame na vrch koláča.
Dáme upiecť do vopred vyhriatej rúry, na 180° približne 30 minút.
Dobrú chuť 🙂