:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/OFSjd8FmG6Z-esEldMWo/8601df6a9f72ce0d44265d31a5159b.jpeg)
Jahodová Fraisier torta
Jahodová Fraisier torta je francúzska torta zdobená jahoda po obvode s výborným vanilkovým krémom.
Ingrediencie
Krém
- 3 ks žĺtko
- 750 ml mlieko
- 160 g maslo
- 85 g škrob
- 100 g syr Philadelphia
- 1 kl vanilkového extraktu
- 180 g cukor
Cesto
- 4 ks vajce
- 1 kl vanilková esencia
- 90 g cukor
- 25 g maslo rozpustené
- 25 ml horúca voda
- 100 g celozrnná múka
- 20 g zemiakový škrob
- 5 g kypriaci prášok
Jahodová omáčka
- 50 g cukor
- 150 g jahoda
- 1 pl voda
Odporúčané produkty

Rajo mlieko 3,5%

Rajo maslo

Rajo smotana na šľahanie 33%

Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Príprava krému Do hrnca nalejeme mlieko. K mlieku pridáme žĺtky a poriadne premiešame. Po chvíli miešania môžeme pridať cukor a škrob.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/OFSjd8FmG6Z-esEldMWo/cde4595b0d810f01c8efefe1d475de.jpeg)
Zdroj: Youtube
Krém varíme za stáleho miešania až pokiaľ nezovrie. Potom hrniec odložíme zo šporáka a pridáme do krému vanilku a maslo. Opäť ho poriadne premiešame. Misku s krémom zakryjeme a necháme v chladničke stuhnúť.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/OFSjd8FmG6Z-esEldMWo/f5e2844275d997466e8f1ae0f0d1f5.jpeg)
Zdroj: Youtube
Príprava cesta V miske vymiešame do penista vajíčka, cukor a vanilkový extrakt. Potom pridáme rozpustené maslo a vodu.
Pripravíme si druhú misku, do ktorej nad sitkom preosejeme múku, škrob a prášok do pečiva. Túto suchú zmes pomaly pridávame k vajíčkovej zmesi.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/OFSjd8FmG6Z-esEldMWo/c548ac5065696b7f3d00151a336b0a.jpeg)
Zdroj: Youtube
Formu na pečenie vystelieme papierom na pečenie a prelejeme do nej cesto. Pečieme v predhriatej rúre na 160°C približne 22 minút.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/OFSjd8FmG6Z-esEldMWo/be1c964645660cfe06e79721a2ec6e.jpeg)
Zdroj: Youtube
Pokiaľ sa cesto pečie, dorobíme si krém. Vyberieme ho z chladničky a pridáme k nemu zmäknuté maslo a syr Philadelphia. Mixérom ho poriadne vyšľaháme.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/OFSjd8FmG6Z-esEldMWo/5fe8eb478d3c6840838b85237b5c82.jpeg)
Zdroj: Youtube
Takto pripravený krém preložíme do sáčku, ktorým budeme zdobiť tortu.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/OFSjd8FmG6Z-esEldMWo/d7ebbe7a5a4a26a3d2d8b822bad949.jpeg)
Zdroj: Youtube
Jahody umyjeme a prekrojíme na polovicu.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/OFSjd8FmG6Z-esEldMWo/44fe7cc6dd98ca221c3307f2a62aa5.jpeg)
Zdroj: Youtube
Cesto po upečení prerežeme na polovicu pomocou nitky.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/OFSjd8FmG6Z-esEldMWo/61d9cdc2245a665fdfbc2f4328a2d4.jpeg)
Zdroj: Youtube
Pripravíme si tortovú formu, a to tak že ju vystelieme papierom na pečenie alebo fóliou. Na spodok formy položíme jeden plát, ktorý potrieme mliekom. Následne korpus potrieme trochou krému a začneme ukladať jahody po celom obvode.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/OFSjd8FmG6Z-esEldMWo/3314568ecb5921335774232732eb01.jpeg)
Zdroj: Youtube
Keď máme jahody poukladané, žačneme ich zdobiť krémom. Taktiež vyplníme krémom celý obvod formy.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/OFSjd8FmG6Z-esEldMWo/ac39eb8e0a8ad8934ca2e88a857f41.jpeg)
Zdroj: Youtube
Do stredu kruhu poukladáme zvyšné jahody a opať celý obvod formy vyplníme krémom.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/OFSjd8FmG6Z-esEldMWo/9d34a346bc16567a3385933fc8e81c.jpeg)
Zdroj: Youtube
Na vrch torty položíme druhý plát, ktorý potrieme mliekom. Takto pripravenú fraisier tortu dáme do chladničky ztuhnúť.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/OFSjd8FmG6Z-esEldMWo/8f5f9c68a27f5b7b82f5d1eb9c051b.jpeg)
Zdroj: Youtube
Medzitým si pripravíme jahodovú omáčku. Do hrnca vložíme jahody, cukor a vodu. Omáčku varíme na miernom ohni a zmixujeme ju.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/OFSjd8FmG6Z-esEldMWo/31bd5d76643b28c67222f1f09ccd63.jpeg)
Zdroj: Youtube
Takto pripravenou omáčkou potrieme vrch torty. Fraisier tortu vložíme do chladničky na noc.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/OFSjd8FmG6Z-esEldMWo/8ed5ce15b52e57414f8fe069e9cb59.jpeg)
Zdroj: Youtube