Jahodová Fraisier torta
Jahodová Fraisier torta je francúzska torta zdobená jahoda po obvode s výborným vanilkovým krémom.
Ingrediencie
Krém
- 3 ks žĺtko
- 750 ml mlieko
- 160 g maslo
- 85 g škrob
- 100 g syr Philadelphia
- 1 kl vanilkového extraktu
- 180 g cukor
Cesto
- 4 ks vajce
- 1 kl vanilková esencia
- 90 g cukor
- 25 g maslo rozpustené
- 25 ml horúca voda
- 100 g celozrnná múka
- 20 g zemiakový škrob
- 5 g kypriaci prášok
Jahodová omáčka
- 50 g cukor
- 150 g jahoda
- 1 pl voda
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Príprava krému Do hrnca nalejeme mlieko. K mlieku pridáme žĺtky a poriadne premiešame. Po chvíli miešania môžeme pridať cukor a škrob.
Zdroj: Youtube
Krém varíme za stáleho miešania až pokiaľ nezovrie. Potom hrniec odložíme zo šporáka a pridáme do krému vanilku a maslo. Opäť ho poriadne premiešame. Misku s krémom zakryjeme a necháme v chladničke stuhnúť.
Zdroj: Youtube
Príprava cesta V miske vymiešame do penista vajíčka, cukor a vanilkový extrakt. Potom pridáme rozpustené maslo a vodu.
Pripravíme si druhú misku, do ktorej nad sitkom preosejeme múku, škrob a prášok do pečiva. Túto suchú zmes pomaly pridávame k vajíčkovej zmesi.
Zdroj: Youtube
Formu na pečenie vystelieme papierom na pečenie a prelejeme do nej cesto. Pečieme v predhriatej rúre na 160°C približne 22 minút.
Zdroj: Youtube
Pokiaľ sa cesto pečie, dorobíme si krém. Vyberieme ho z chladničky a pridáme k nemu zmäknuté maslo a syr Philadelphia. Mixérom ho poriadne vyšľaháme.
Zdroj: Youtube
Takto pripravený krém preložíme do sáčku, ktorým budeme zdobiť tortu.
Zdroj: Youtube
Jahody umyjeme a prekrojíme na polovicu.
Zdroj: Youtube
Cesto po upečení prerežeme na polovicu pomocou nitky.
Zdroj: Youtube
Pripravíme si tortovú formu, a to tak že ju vystelieme papierom na pečenie alebo fóliou. Na spodok formy položíme jeden plát, ktorý potrieme mliekom. Následne korpus potrieme trochou krému a začneme ukladať jahody po celom obvode.
Zdroj: Youtube
Keď máme jahody poukladané, žačneme ich zdobiť krémom. Taktiež vyplníme krémom celý obvod formy.
Zdroj: Youtube
Do stredu kruhu poukladáme zvyšné jahody a opať celý obvod formy vyplníme krémom.
Zdroj: Youtube
Na vrch torty položíme druhý plát, ktorý potrieme mliekom. Takto pripravenú fraisier tortu dáme do chladničky ztuhnúť.
Zdroj: Youtube
Medzitým si pripravíme jahodovú omáčku. Do hrnca vložíme jahody, cukor a vodu. Omáčku varíme na miernom ohni a zmixujeme ju.
Zdroj: Youtube
Takto pripravenou omáčkou potrieme vrch torty. Fraisier tortu vložíme do chladničky na noc.
Zdroj: Youtube