Zdroj: ArtStudio Images from Canva
Javorový vrkoč z lístkového cesta s pekanovými orechmi
Jednoduchý na prípravu a neuveriteľne chutný javorový pletenec z lístkového cesta s pekanovými orechmi je dezert, ktorý som pre svojich blízkych pripravila už mnohokrát. Voňavý karamel, horká chuť pekanových orechov a ľahkosť lístkového cesta spôsobujú, že je ťažké mu odolať.
Ingrediencie
- 1 balenie lístkové cesto
- 1⁄2 pohár pekanové orechy
- 1⁄2 pohár javorový sirup
- 1 kus vajcia
- 2 lyžice maslo
- 2 lyžice cukor
- 1⁄2 čajové lyžičky škorica
- štipka soli
Najnovšie letáky
Postup
Začnem predhriatím rúry na 190 °C. Pekanové orechy sa ľahko blanšírujú, aby sa zvýraznila ich chuť, preto ich rozložím na plech a vložím do predhriatej rúry asi na 5 minút. Potom sú orechy pripravené na ďalšiu prípravu.
Medzitým rozpustím maslo v hrnci a pridám javorový sirup, cukor, škoricu a štipku soli. Všetko spolu varím na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí a prísady sa nespoja.
Potom som lístkové cesto rozprestrela na pomúčenú dosku a jemne ho rozvaľkala. Rozotriem naň vzniknutú omáčku a nechám asi 1 cm okraj.
Cesto posypem pekanovými orechmi, preložím na polovicu a striedavo na oboch stranách rozrežem, aby vznikol vrkoč.
Pri prenášaní vrkoča na plech vystlaný papierom na pečenie dávam pozor, aby si zachoval svoj tvar. Aby som vrkoču dodala lesk a zlatistú farbu, potriem ho rozšľahaným vajíčkom.
Pleteninu vložím do rúry a pečiem ju asi 20-25 minút, kým nie je zlatistá.