Zdroj: Pixabay: RitaE
Jednoduchá talianska čerstvá bruschetta
Toto sa vždy stalo mojím predjedlom na rodinné stretnutia a priateľské posedenia. Nie je to nijako fantastické, ale je to neuveriteľne chutné a pri každom súste sa určite vytvoria krásne spomienky.
Ingrediencie
- 6 Zrelé paradajky (najlepšie rímske paradajky)
- 2 strúčiky Cesnak, mletý
- 1 zväzok čerstvé bazalkové listy, nasekané
- 1 čajová lyžička soľ
- 1 polievková lyžica balzamikový ocot
- 2 pl olivový olej
- Bageta alebo taliansky chlieb
Najnovšie letáky
Postup
Začnite riadnym umytím paradajok. Ošúpanie a nakrájanie paradajok na malé kúsky je trochu namáhavé, ale stojí to za každý kúsok. Zrelé a čerstvé paradajky robia bruschettu aromatickejšou.
V miske zmiešajte nakrájané paradajky, pretlačený cesnak a nasekané lístky bazalky. Bazalku dávajte štedro. Podľa rady mojej babičky nie je bazalky v bruschette nikdy dosť.
Osolíme a pridáme balzamikový ocot. Zmes dobre premiešajte.
Počas miešania postupne prilievajte olivový olej. Je dôležité prilievať olej pomaly, aby sa zachovala štruktúra a sviežosť bruschetty.
Nakrájajte bagetu alebo taliansky chlieb. Hrúbka plátku zohráva rozhodujúcu úlohu pri dokonalom držaní zmesi na bruschettu. Ja uprednostňujem hrúbku približne jeden centimeter, pretože po opečení sa dosiahne ideálna rovnováha medzi chrumkavou a mäkkou štruktúrou.
Plátky chleba zľahka opečte v rúre alebo aj na grile do zlatohneda. Čerstvo opečený chlieb dodá jedlu chrumkavosť, ktorá skvele kontrastuje so šťavnatými paradajkami.
Chlieb nechajte trochu vychladnúť. Potrite chlieb cesnakom, aby ste ho ešte viac ochutili, a potom na plátky dajte poriadny kopček paradajkovo-bazalkovej zmesi. V prípade potreby pridajte viac soli.