Jednoduchý čerešňový kompót
Skvelý kompót bez sterilizácie, bez dlhšej práce a bez použitia rúry!!! Ja takto odkladám kompót každý rok a je výborný. Tento spôsob som sa naučila pred 20-mi rokmi od mojej maďarskej susedky :-)
Ingrediencie
- čerešňa
- cukor
- voda
Najnovšie letáky
Postup
Čerešne očistíme a umyjeme. Dáme ich do hrnca, pridáme cukor a zalejeme vodou. Môj hrniec má 7 litrov a bol plný čerešňami. Ja som dala 350g kryštálového cukru, ale každý si dá podla chuti. Voda sa dá len do 3/4 hrnca, nie plný hrniec, lebo čerešne si pustia ešte vlastnú šťavu. Privedieme pomaly do varu. Čerešne treba často miešať, ale miešame opatrne, vždy zo spodu nahor. Ak máte velký hrniec, čerešne na spodku sa rýchlejšie začnú variť a preto treba častejšie miešať. Všetky čerešne sa musia celkom prehriať a zmeniť svoju farbu. V tomto postupe vlastne čerešne "nevaríme" , ale len privedieme do varu. Najhlavnejšie je to, aby sa všetky čerešne prehriali a voda ( šťava) začala pomaly bublinkovať. Nakoniec takto hotové čerešne dáme do zaváracích pohárov. Flaše otočíme hore dnom a necháme celkom vychladnúť. Sterilizovať netreba, mne sa nikdy nič nepokazilo.
A už nám zostáva len poukladať kompót do špajze a čakať kým príde zima :-) Prajem dobrú chuť !
čerešne a cukor dajte podla chuti * zaváracie poháre a vrchnáky musia byť nepoškodené * na kontrolu nechajte kompót v kuchyni na stole 3-4 dni na pozorovanie
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube