Jednoduchý koláč s orechami zo slivkového kompótu
Na prípravu tohto receptu ma inšpiroval zákusok "opitý izidor", v ktorom sa tiež nachádza orechová vrstva. Okrem toho máme doma dosť kompótov, ktoré sa až tak nejedia a preto som vymyslela z nich tento koláč. Navyše koláč je bez vajec i laktózy.
Ingrediencie
Cesto
- 500 ml slivkový kompót
- 100 g hladká špaldová múka
- 20 g kakao
- 10 g čokoládový pudingový prášok
- 2 čl mletá škorica
- 1 čl prášok do pečiva
- 1 balenie vanilínový cukor
- Rumová aróma
Orechová vrstva
- 100 g Mleté vlašské orechy
- 50 ml rum
- 20 g Med
Slivková vrstva
- 500 ml slivkový kompót
- 25 g Med
- 40 g škrob zlatý klas pudingový prášok
Poleva
- 20 g kakao
- 1 čl škorica
- 40 g slivkový lekvár
- 20 g Med
- 3 pl voda
Najnovšie letáky
Postup
Slivkový kompót rozmixujeme tyčovým mixérom. Suché ingrediencie na cesto zmiešame. Pridáme rozmixovaný kompót a premiešame. Cesto vylejeme do malej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 25 minút. Po dopečení stiahneme papier na pečenie a korpus vložíme naspäť do formy.
Orechy zmiešame s medom a rumom. Navrstvíme na upečený korpus.
Slivkový kompót na slivkovú časť opäť rozmixujeme tyčovým mixérom. Dáme do hrnca, pridáme med a škrob so zlatým klasom, ktoré sme rozmiešali vo vode (alebo šťave z kompótu). Varíme do zhustnutia ako puding. Necháme mierne vychladnúť. Navrstvíme na orechovú časť.
Kakaovú polevu si pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií. Polevu rovnomerne rozotrieme na slivkovú časť. Pripravený koláč odložíme stuhnúť do chladničky aspoň na 3 hodiny.