Zdroj: Pixabay: pastel100
Jednoduchý taliansky recept na tiramisu
Na kombinácii bohatých sušienok nasiaknutých espressom a sladkého krémového krému mascarpone je niečo zvláštne, čo vás prenesie priamo do Talianska.
Ingrediencie
- 2 poháre Silného espressa, vychladeného
- 2 polievková lyžica Rumu alebo brandy (voliteľné)
- 3 Veľké vajcia, oddelené
- 3⁄4 pohár kryštálového cukru
- 226 g syra mascarpone
- 1 pohár Tučnej smotany
- 2 balíky Sušienok ladyfinger
- kakao
Najnovšie letáky
Postup
V plytkej miske zmiešajte espresso a rum alebo brandy. Odložte to bokom. Pridanie trochy alkoholu dodá dezertu autentickú a výraznú chuť, ale ak dávate prednosť nealkoholickej verzii, môžete ho pokojne vynechať.
Vo veľkej mise šľahajte žĺtky a cukor, kým nevznikne krémová, bledožltá zmes. Môže to trvať niekoľko minút, ale buďte trpezliví, pretože tento krok je rozhodujúci pre dosiahnutie bohatej krémovej štruktúry.
Do žĺtkovej zmesi pridajte syr mascarpone a šľahajte, kým nie je hladká a dobre spojená.
V inej miske vyšľahajte bielka, kým sa nevytvoria tuhé špičky. To dodá tiramisu ľahkosť. Vyšľahané bielky opatrne vmiešajte do zmesi mascarpone a žĺtkov.
V samostatnej miske vyšľahajte tučnú smotanu, kým sa nevytvoria jemné vrcholy. Opatrne ju vmiešajte do zmesi mascarpone a vajec, aby vznikla ľahká krémová konzistencia.
Namočte každý prstík do zmesi espressa a rumu, pričom dbajte na to, aby ste pokryli každú stranu. Buďte rýchli, aby sa sušienky príliš nenamočili a nerozmočili. Uložíme ich na dno misky.
Polovicu mascarpone krému navrstvite na ladyfingers. Opakujte s ďalšou vrstvou namočených ladyfingerov a mascarpone krému.
Prikryte a nechajte v chladničke odstáť aspoň 2 až 4 hodiny, prípadne cez noc. Chuť sa zintenzívni a dezert je po noci v chladničke ešte lepší.
Pred podávaním posypte vrch kakaovým práškom. Tento dezert je ideálne podávať vychladený v chladničke.