Jemné tvarohovo citrónové koláče
Úžasné kysnuté koláče so sviežou plnkou🙂 Jedny z našich najobľúbenejších koláčov.
Ingrediencie
Cesto
- 500 g hladká múka
- 100 g kryštálový cukor
- 150 g hustá smotana
- 1 ks bielok
- 2 dl mlieko
- 1⁄4 dl olej
- 21 g čerstvé droždie
- 1⁄2 kl soľ
Plnka
- 500 g tvaroh jemný krémový
- 2 dl cukor práškový
- 3 pl puding vanilkový v prášku
- 1 z citróna kôra citrónová
- 1⁄2 z citróna šťava citrónová
Na potretie
- 1 ks žĺtok
- 1 pl olej
Na posyp
- podľa potreby cukor práškový
- 1 bal cukor vanilkový
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
V jednej miske zmiešame lyžicou najprv múku, cukor a soľ. Potom pridáme bielok, hustú smotanu, olej a v 2 dl mlieka napučané droždie. Vypracujeme jemné, ľahké cesto. Nakoniec pomocou trochy múky krátko vymiesime cesto do bochníka, poprášime múkou a necháme na teplejšom mieste cca.45 minút kysnúť.
Tesne predtým než začneme s nakysnutým cestom pracovať, si pripravíme plnku. Zmiešame tvaroh, práškový cukor, pudingový prášok, kôru a šťavu z citróna. Nech má dobrú, silnejšiu citrónovú chuť👌
Nakysnuté cesto vyvaľkáme na tenko cca 5 mm do tvaru obdĺžnika. Na jednej strane cesta narežeme pozdĺž pásiky a na zvyšok celého cesta rovnomerne rozotrieme celú plnku. Nakoniec cesto zľahka a voľne skrútime do tvaru závinu tak, aby tie pásiky boli pekne hore.
Závin pokrájame ostrým nožom na kúsky široké 6 cm a pokladieme ich na plech s papierom. Natrieme ich žĺtkom, ktoré sme zmiešali s olejom a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 30 min.
Ešte teplé koláče dobre pocukrujeme práškovým cukrom, ktorý sme zmiešali s vanilkovým. A potom už len zahryznúť do mäkučkých koláčov s fantastickou plnkou😉 Prajem dobrú chuť!
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com
Vynikajúce, ďakujem. Robila som, aj video pomohlo.