Zdroj: Facebook - DOBRÉ RECEPTY terapeuticko#kuchárska mini#megaskupinka ??❤
Juhoslovanské slané koláče
Výborné slané juhoslovanské koláče sú kysnuté trojuholníky plnené strúhaným cesnakom a posypané sezamom.
Ingrediencie
Suroviny
- 500 g polohrubá múka
- 1 pl hnedý cukor
- 70 ml olivový olej
- 1 ks sušené droždie
- 300 ml mlieko
- 2 čl soľ
- sezam na posypanie
Plnka
- 200 g maslo
- 2 ks žĺtko
- 1 čl morská soľ
- cesnak
- mleté čierne korenie
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Ako prvé si pripravíme kvások z teplého mlieka, cukru a droždia. Necháme ho 20 minút pracovať.
V miske zmiešame spolu múku, soľ, kvások a olivový olej. Vymiesime elastické cesto, ktoré necháme kysnúť zhruba 1,5 hodiny.
Zmäknuté maslo vymiešame so soľou a žĺtkami.
Cesto rozdelíme na 2 polovice a vyvaľkáme ich do tvaru obdlžníka s hrúbkou cca 0,5 cm. Cesto potrieme maslom.
Jednu polovicu cesta posypeme strúhaným cesnakom a čiernym korením.
Cestá zakrútime a nakrájame na trojuholníky. Dáme na plech a necháme podkysnúť. Potrieme vajíčkom, posypeme sezamom a pečieme pri 170 °C približne 30 minút dozlatista.
Preložíme ich na papierom vystlaný plech na pečenie a necháme ešte podkysnúť. Potom ich potrieme vajíčkom a posypeme sezamom.
Juhoslovanské slané koláče pečieme v rúre na 170°C približne 30 minút - dozlatista.