:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/K-6yjDY7aUidfUBmy7WI/eb83669620dac40ea664a45b5ddccf.png)
Najlepší kakaový závin - babičkin recept
Tradičný kakaový závin z kysnutého cesta ako od babičky.
Ingrediencie
Cesto
- 500 g polohrubá múka
- 100 g cukor práškový
- 1 kúsok aktívne sušené droždie
- Štipka soľ
- 250 ml mlieko
- 100 ml repkový olej
- 1 kúsok vajce
Plnka
- 100 g kakao
- 50 g maslo
- 4 pl kryštálový cukor
Odporúčané produkty

Rajo mlieko 3,5%

Rajo maslo

Rajo smotana na šľahanie 33%

Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
POSTUP: Do vlažného mlieka dáme droždie a dve lyžice cukru. Necháme pár minút nakysnúť.
Do misy nasypeme preosiatu múku, soľ, zvyšný cukor a mlieko. Pomaly vypracovávame cesto, do ktorého postupne pridáme vajce, kvások a olej.
Vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme kysnúť 30 minút pod utierkou.
Kým cesto kysne, pripravíme si plnku.
Roztopíme si maslo, do ktorého následne pridáme kakao a cukor.
Poriadne premiešame a odložíme na bok.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na polovicu.
Obe časti vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika, naplníme kakaovou plnkou.
Cesto opatrne zrolujeme, dáme na plech a potrieme vajíčkom.
Pečieme na 190 stupňov, približne 30 minút (podľa trúby).
SERVIROVANIE: Upečený závin nakrájame na kúsky a posypeme práškovým cukrom.
"Kto by nepoznal tradičný závin plnený famóznou kakaovou plnkou."