Zdroj: Pixabay: mdiaz9
Kandizované jablká ako na vianočnom trhu
Kandizované jablká sú veľkým hitom na každej oslave. Tento recept je výsledkom mnohých pokusov, mojej túžby experimentovať a snahy nájsť dokonalú rovnováhu medzi sladkosťou cukru a chrumkavým jablkom. Dúfam, že si jeho prípravu a vychutnávanie užijete rovnako ako ja.
Ingrediencie
- 6 malé jablko
- 400 g cukor
- 200 ml voda
- Niekoľko kvapiek červeného potravinárskeho farbiva (voliteľné)
- 6 Drevené palice
- Dekorácie, ako je cukrový posyp, sušienky
Najnovšie letáky
Postup
Ak chcete pripraviť kandizované jablká, dôkladne ich umyte a osušte. Odstráňte stopky a namiesto nich do jabĺk vložte drevené tyčinky. Zapichnutie tyčiniek je obzvlášť jednoduché, ak do nich najprv vyvŕtate malý otvor pomocou špajle na šašlík.
Cukor a vodu dajte do veľkej panvice a za stáleho miešania priveďte do varu. Je dôležité neprestávať miešať, inak sa cukor spáli a zničí celý recept. Znížte teplotu na miernu a varte, kým nezískate stredne hustý sirup. Ja osobne rád používam kuchynský teplomer, aby som dosiahol ideálnu konzistenciu sirupu. Optimálna teplota je približne 145-150 °C, čo je takzvaná fáza "tvrdého prasknutia".
Odstavte z ohňa, pridajte potravinárske farbivo a dobre premiešajte. Tento krok nie je povinný a je určený len pre tých, ktorí chcú špecifickú farbu. Ja ho zvyčajne vynechávam, pretože si myslím, že zlatistá karamelová farba cukru je dostatočne pekná.
Jednotlivé jablká ponorte do sirupu a úplne ich obalte. Obalenie musí byť rýchle, pretože sirup po vychladnutí veľmi rýchlo stuhne.
Obalené kandizované jablká prípadne ozdobte a položte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte úplne vychladnúť, kým cukrová poleva nezatvrdne. Pochutnajte si na kandizovaných jablkách, aké sa predávajú na vianočných trhoch!