Kapustníky
Recept nájdeš v tomto článku
Nakladanie kapusty – Recept, ako pripraviť kyslú kapustu výbornej chuti
Ingrediencie
- 1 kg nastrúhaných zemiakov (mala som vopred uvarené asi 2 dni)
- polohrubá špaldová múka
- 3 dcl mlieko
- 2 pl hnedý cukor
- Úplný vajce
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Z mlieka a droždia si urobíme kvások, ktorý vylejeme k postrúhaným zemiakom, pridáme vajíčko, soľ a postupne pridávam špaldovú polohrubú múku (múku pridávam len dovtedy, pokiaľ sa cesto neodlepí od stien misy) nepridávajte zbytočne veľa, pretože zemiakové cesto sa správa trošku inak ako klasické kysnuté (príliš veľa múky = tvrdé cesto po upečení) necháme vykysnúť cca 2 hodiny.
Plnka ➡️ Udusená kyslá kapusta, vypečená na drobno nakrájaná slanina, opražená cibuľka, 2 väčšie postrúhané uvarené zemiaky. Všetko spolu vymiešame aj s výpekom zo slaniny, pridáme soľ, rascu, pripadne osolíme ešte a necháme úplne vychladnúť.
Vykysnuté cesto si rozvaľkáme, vykrajujeme pomocou hrnčeka kolieska, dáme plnku (nešetríme), na plechu necháme 10 minút podkysnúť, povajíčkujeme, prepicháme vidličkou, posypeme sezamom. Pečieme na 180 do zlatista.