Karfiólovo-cesnakový dip so semiačkami
Úžasný spôsob, ako zjesť celý karfiól, bez toho, aby ste o tom vedeli.
Ingrediencie
- 1 karfiol
- olivový olej
- soľ a mleté čierne korenie
- 1 celú cesnakovú hlavu
- 1 šťavu z citróna
- 1⁄2 čl muškátového orieška
- 6 pl slnečnicových/tekvicových semiačok
- 4 pl najemno nakrájanej petržlénovej vňate
- kto má rád ostrejšie
- môže pridať kayenské korenie
- arabský chlieb alebo krekry (ako príloha)
Najnovšie letáky
Postup
Rúru si predhrejeme na 200-220 stupňov. Karfiól dobre umyjeme, rozoberieme na menšie ružičky a dáme na plech. Pridáme neočistené strúčiky cesnaku (ešte v tej šupke), všeko zalejeme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a pečieme cca 20-25 minút, až kým nebude karfiól mäkký a opečený. Po 10 minútach ho trochu na plechu poprehadzujte, nech sa rovnomerne opečie
Kým sa karfiól pečie, môžete si na lyžici olivového oleja opražiť semiačka (toto nie je nutné, ak sa vám nechce)
Mierne vychladený karfiól premiestnime do úzkej vyššej nádoby, pridáme 2 PL semiačok, 3 PL olivového oleja, olúpané cesnakové strúčiky, 1-2 PL citrónovej šťavy, muškátový oriešok (a ak chcete tak aj kayenské korenie). Všetko spolu vymixujeme ponorným mixérom to ide najlepšie. Ak chcete krémovejší dip, pridajte ďalšie 2 lyžice olivového oleja
Nahladko vymixovaný dip premiestnime do misky, vrch posypeme semiačkami, petržlénovou vňaťou a nakoniec celé zakvapneme olivovým olejom. Podávame s nahriatym arabským chlebom a extra citrónovou šťavou