Katmer - turecké múčne jedlo
Fantastické múčne jedlo, ktoré sa podobá Böreku. Cesto je tenučké, mäkké a chutí úžasne maslovo👍 Hodí sa aj namiesto chleba.
Ingrediencie
Cesto
- 1 kg múka
- 400 ml voda
- 400 ml mlieko
- 1 kl soľ
- 1 kl sušené droždie
Na potieranie
- 200 g maslo
- 50 ml olej
- soľ
- cukor
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Z udaných surovín vypracujeme polomäkké cesto, ktoré na konci vymiesime ešte do bochníka. Bochník rozdelíme na 10ks a vymiesime malé bochníčky, ktoré necháme bokom.
Rozpustíme si maslo a pridáme k nemu olej. Pripravíme si aj kryštálový cukor a soľ. Budeme robiť 5 slaných a 5 sladkých Katmerov. Potrebujeme aj trocha olej na opekanie Katmeru do panvici.
Bochníček si vyváľkame na tenký kruh, popolievame maslom, dobre osolíme a zložíme najprv 2 protilahlé strany a potom druhé protilahlé strany. Dostaneme malý tenký poskladaný štvorec🙂 Urobíme 5 takýchto štvorcov.
Druhých 5 kusov budú sladké. Cesto si takisto vyváľkame na tenko a popolievame maslom. Na maslo nasypeme cukor a aj posypeme trochou soli. Cesto zvinieme ako tenký závin a potom skrútime do tvaru slimáka.
Na horúcu panvicu si nakvapkáme trocha oleja. Poskladaný štvorec si vyváľkame na 5-6mm a opekáme na panvici cca.15 minút. Za ten čas cesto viackrát otočíme. Opekáme na strednom plameňi. Katmer vždy necháme trochu poškvrčať, vždy chytiť trochu viac farby a vždy otáčať🙂 Ku koncu natierame Katmer kúskom masla. Takto isto upečieme aj ten sladký skrútený Katmer.
Katmer je fantasticky chutný. Slaný je výborný len tak samotný, má úžasnú maslovú chuť🙂 Môže sa jesť aj namiesto chleba ako príloha. Cesto sa krásne lístkuje a je mäkučké. Sladký Katmer je velmi chutný s melasou, alebo lekvárom. Prajem dobrú chuť !
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na YouTube