REKLAMA
Klasické domáce šišky
REKLAMA
Ingrediencie
porcií
36
Suroviny
- 500 g špaldová múka
- 4 polievková lyžica kryštálový cukor
- 1 Úplný vajce
- 2 žĺtko
- 200 ml mlieko
- 4 polievková lyžica slnečnicový olej
- štipka soľ
Kvások
- 100 ml mlieko
- 1 čajová lyžička cukor
- 1 čajová lyžička špaldová múka
- 21 g čerstvé droždie
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
REKLAMA
Postup
100 min.
1. Krok
Z droždia, 100ml vlažného mlieka, lyžičky cukru a lyžičky múky si pripravíme kvások. Do misy dáme múku, pridáme vajce, žĺtky, cukor, olej, štipku soli, zvyšné mlieko a kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme prikryté odpočívať kým nenakysne.
2. Krok
Takéto vykysnuté cesto rozváľkame na pomúčenej doske na plát s priemerom 2 cm. Vykrajujeme pohárom kolieska s priemerom 5 cm. Do každej šišky do stredu pichneme prstom a vytvoríme dierku pre džem.
3. Krok
Necháme 15 minút odpočívať.
4. Krok
Do hrnca nalejeme olej necháme ho rozpáliť a začneme do neho dávať šišky vždy tou stranou nadol, kde je dierka. Pretočíme a smažíme.
5. Krok
Odkladáme ich na obrúsok, aby prebytočný tuk odkvapkal. Pocukrujeme práškovým cukrom, na každú šišku dáme džem a máme hotovo