Zdroj: Pixabay : MichWich
Klasický vegetariánsky dusený mrkvový guláš
Klasický mrkvový guláš je jedným z mojich najobľúbenejších jedál. Vždy mi pripomína detstvo a jedlá mojej babičky. Toto pikantné jedlo sa ľahko pripravuje a je ideálne na chladné dni. Príprava tohto vegetariánskeho guláša trvá približne 60 minút, ale verte mi, že stojí za každú minútu.
Ingrediencie
- 500 g Mrkva
- 2 zemiaky
- 1 Cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 l zeleninový bujón
- 1 Čajová lyžička Semená rasce
- soľ a korenie podľa chuti
- Kvapka olivového oleja
- 200 g kyslá smotana
- zväzok čerstvej petržlenovej vňate
Najnovšie letáky
Postup
Ak chcete uvariť klasický mrkvový guláš, najprv očistite mrkvu a zemiaky a nakrájajte ich na stredne veľké kúsky. Ak je mrkva príliš hrubá, prekrojte ju pozdĺžne na polovicu, aby sa varila rovnomerne.
Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno. Zo skúseností vieme, že cesnak je vhodné nakrájať naozaj najemno, aby sa chuť duseného mäsa vyrovnala.
Vo veľkej panvici zohrejte olivový olej a pridajte cibuľu a cesnak. Restujte ich, kým nie sú priesvitné - to dodá dusenému mäsu príjemný základ.
Teraz pridajte mrkvu, zemiaky a rascu. Kmín nielenže podporuje trávenie, ale dodáva gulášu aj zvláštnu chuť.
Teraz prilejte zeleninový vývar a varte približne 30-40 minút, kým zelenina nezmäkne. Počas varenia občas premiešajte, aby sa nič nepripálilo.
Dochuťte soľou a korením. S korením príliš nešetrite, guláš by mal mať pikantnú a intenzívnu chuť.
Tesne pred podávaním vmiešajte kyslú smotanu a klasický mrkvový guláš posypte čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou. To dodá jedlu extra sviežu chuť.