Klasický zemiakový šalát starej mamy
Zemiakový šalát sa hodí nielen na Vianoce, ale napríklad aj ako súčasť studenej obloženej misy na rôzne oslavy.
Ingrediencie
- 1 kg menších zemiakov uvarených v šupke
- 3 vajíčka uvarené natvrdo
- 1 maličkú cibuľu (alebo veľkej cibule)
- 3 zavarané uhorky
- 3 čajová lyžička horčica
- 125 g kyslej smotany alebo téglik bieleho jogurtu nesladeného
- tatárskej omáčky
- 1 menšiu mrkvu
- 1 malú konzervu kukurice (alebo mrazenú kukuricu)
- hrnčeka mrazeného hrášku (nemusí byť)
- 1 údené tofu (nemusí byť)
- 1 malé kyslé jabĺčko
- 1 dcl šťavy zo zavaraných uhoriek
- soľ a mleté čierne korenie
Najnovšie letáky
Postup
Začneme tým, že si v šupke uvaríme kilo menších zemiakov. Uvaríme si taktiež aj 3 vajíčka natvrdo – dáme ich do hrnca so studenou vodou, keď voda zovrie, necháme variť 9-10 minút, vyberieme a necháme vychladiť.
Uvarené zemiaky v šupke ošúpeme a pretlačíme cez sitko (resp. nakrájame na veľmi malé kocky) a dáme ich do veľkej misy. Ošúpeme aj vajíčka, a taktiež ich pretlačíme cez sitko na zemiaky (alebo nadrobno nožom pokrájame), posolíme a pridáme do misy k zemiakom.
Malú cibuľu aj zavárané uhorky pokrájame nadrobno, opäť trochu posolíme a pridáme do misy. Pridáme horčicu, kyslú smotanu alebo biely jogurt a tatársku omáčku.
Ďalej do misy najemno nastrúhame menšiu mrkvu, pridáme kukuricu a hrášok. Kukurica môže ísť z konzervy bez nálevu. Ak máme mrazenú kukuricu aj mrazený hrášok, uvaríme si ich (stačí ich dať len do mikrovlnky na pár minút) a pridáme do misy.
Pridáme ešte 1 malé ošúpané a na malé kocky nakrájané jabĺčko a na drobné kocky nakrájané údené tofu. Nakoniec polejeme všetko šťavou zo zaváraných uhoriek, dochutíme mletým čiernym korením a soľou.
Šalát uzatvoríme potravinárkou fóliou a dáme do chladničky. Podávame vychladené.
Neviem ako chutí tento šalát "starej mamy" ale určite nie je klasický. Staré mamy nevedeli čo je Tofu a určite tam nedávali jogurty, tatárku, kukuricu, kyslú smotanu a jablká. Robili si domácu majonézu.Toto nie je klasika, skôr "čo máme doma".