Zdroj: FB: Recepty a rady do kuchyne I.
Koláč s jablkami a orechami
Recept na šťavnatý koláčik s jablkami, orechami a pyré pripravené z dulí.
Ingrediencie
Cesto:
- 225 g špaldová hladká múka
- 80 g kryštálového trstinového cukru
- 180 g mäkkého masla
Orechový krém:
- 300 g mletých vlašských orechov
- 300 g krémového syra Philadelphia
- 150 g kyslej smotany
- 130 g syra Lučina
- 190 g trstinového kryštálového cukru
- 6 ks vajec
Pyré:
- 21⁄2 kg dule
- 2 pl trstinový cukor
- 1 kl mletá škorica
- voda
Najnovšie letáky
Postup
Zo zmäknutého masla, múky a cukru pripravíme mrveničkové cesto, ktoré poutláčame do vymastenej tortovej formy o priemere cca 26 cm.
Cesto vložíme do vyhriatej rúry na 180°C na 15 minút.
Na rozpečené cesto natrieme orechový krém a poukladáme na menšie plátky nakrájané jablká.
Orechový krém: všetky suroviny okrem vajíčok spolu vymiešame vo väčšej miske ručným mixérom.
Následne postupne pridávame po jednom vajíčka.
Takto pripravený koláč necháme ešte piecť 15 minút na 180°C, následne teplotu znížime na 160°C a pečieme podľa potreby.
Po upečení na vrstvu jabĺk natrieme vrstvu dusených dulí.
Dule nakrájame na malé kocky. Udusíme ich spolu s trstinovým cukrom a mletou škoricou. Trvá to približne 30 minút a podľa potreby môžeme do pyré naliať trochu vody.