Koláč s kyslou smotanou a ovocím
Ľahký ako pierko a ideálny na spotrebovanie prebytkov ovocia z mrazničky aj záhrady.(množstvo suroviny zodpovedá pekáčiku 20×32 cm)
Ingrediencie
- 100 g trstinového cukru
- 100 g mäkkého masla a kúsok na vymazanie formy
- 2 ks Stredne veľké vajcia
- kôra z citrónu
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 4 Lyžice mlieka
- 200 g kyslej smotany
- 200 g hladkej múky
- 9 g kypriaceho prášku vrchovatá lyžička
- Štipka soli
- 2 hrsti dve mrazeného alebo čerstvého ovocia
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Všetky suroviny vyberte z chladničky 30 minút pred pečením. Rúru predhrejte na 200 °C a pekáčik alebo zapekaciu misku vymažte maslom.
Cukor šľahajte s maslom pokiaľ sa cukor nerozpustí a maslo neutrie do krému. Pridajte jedno vajce, dobre prešľahajte a potom pridajte vajcia druhé. Obe vajcia zašľahajte dôkladne. Keby ste mali pocit, že sa maslo po pridaní vajec zrazilo, snažte sa základ maximálne našľahať a nevešajte hlavu a pokračujte v postupe, nakoniec sa múčnik podarí aj tak.
Pridajte kôru z citróna, vanilkový cukor, mlieko a nakoniec aj kyslú smotanu.
V miske zmiešajte preosiatu hladkú múku, kypriaci prášok a štipku soli a opatrne pridajte do zmesi „mokrých“ ingrediencií. Aby bol koláč čo najnadýchanejší, šľahajte cesto len tak dlho, kým sa všetky suroviny nespoja a cesto nebude hladké a jemné. Presuňte ho do maslom vymastenej formy.
Na cesto rovnomerne rozmiestnite ovocie. Ak používate mrazené, nerozmrazujte ho vopred.
Vložte koláč do rúry, znížte teplotu pečenia na 180 ° C a pečte približne 35 minút, kým povrch nezozlátne a drevená špajľa z cesta nevyjde čistá a bez omrviniek.
Ešte vlažný múčnik môžete posypať práškovým cukrom a podávať v miskách alebo na tanierikoch.