Kremnické krumple
Kremnické krumple sú tradičná slovenská sladkosť, ktorá pochádza z Kremnice. Sú to vlastne nepečené cukrovinky, ktoré sa vyrábajú z piškót, dvoch druhov krému a obalu z kakaa. Ich presný recept je tajomstvom.😉
Ingrediencie
Pre piškóty
- 25 kusov dlhých piškót
Pre krém
- 100 ml mlieka
- 3 žĺtky
- trochu maizeny alebo škrobu
- 150 g práškového cukru
- trochu vanilky
- 100 g masla
- Kakao na chuť
- mleté orechy na chuť
Pre obal
- 250 g mletých orechov
- 200 g práškového cukru
- 1 bielka
- Lekvár na potretie cesta
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Príprava piškót:
Piškóty rozkrojíme na polovicu a vydlabeme.
Vydlabané miesta navlhčíme mliekom a trochou rumu.
Príprava krému:
Z mlieka, žĺtkov, maizeny, cukru a vanilky uvaríme hustý krém.
Do vychladnutého krému pridáme maslo a dobre vymiešame.
Krém rozdelíme na dve časti. Do jednej pridáme kakao a do druhej mleté orechy.
Príprava obalu:
Z mletých orechov, práškového cukru a bielkov vypracujeme cesto.
Cesto vyvalkáme na tenko a rozkrájame na kocky.
Kocky potrieme tenkou vrstvou lekváru.
Zloženie krumplov:
Spojíme dve polovice piškóty, pričom každú polovicu natrieme iným krémom.
Zabalíme piškóty do štvorca cesta.
Obalené krumple obalíme v zmesi práškového cukru a kakaa.
Tip: Namiesto múky pri valkaní cesta môžeme použiť rozdrvené vnútro od piškót.
Poznámka: Tento recept je len odhad na základe poskytnutých informácií. Presné množstvá a postup sa môžu mierne líšiť podľa pôvodného receptu.