Zdroj: arina7 for Getty Images
Krémová polievka z jeruzalemských artičokov recept
Tento recept patrí medzi moje najobľúbenejšie, najmä v chladných zimných mesiacoch. Topinambur je nielen zdravý, ale aj veľmi chutný. A jej príprava je taká rýchla a jednoduchá! Topinambur je plodina, ktorej mierne sladká hľuza sa používa ako koreňová zelenina na výživu, podobne ako yacon.
Ingrediencie
- 500 g Topinambur
- 1 rez Cibuľa
- 2 Kus strúčiky cesnaku
- 1 veľké zemiak
- 1 l zeleninový bujón
- 200 ml Krém
- soľ a korenie
- 1 zväzok petržlen
- 2 PL olivový olej
Najnovšie letáky
Postup
Ak chcete pripraviť polievku z topinamburu, najprv ošúpte topinambur a zemiaky. Ja osobne radšej používam škrabku, aby som stratil čo najmenej cennej vnútornej časti.
Potom nakrájajte topinambur, zemiaky, cibuľu a cesnak na malé kúsky. Je dôležité, aby boli kúsky rovnako veľké, aby sa rovnomerne uvarili.
Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a cesnak a smažte, kým nie sú priesvitné. Odporúčam nezvyšovať teplotu, aby sa cesnak nespálil a nezhorkol.
Teraz pridajte zemiaky a topinambur a varte ďalších 5 minút.
Teraz pridajte zeleninový vývar a polievku varte asi 15 minút, kým topinambury a zemiaky nezmäknú.
Potom polievku rozmixujte ručným mixérom, kým nebude pekne krémová.
Ak chcete pridať ešte niečo navyše, pridajte smotanu a polievku opäť krátko priveďte do varu.
Polievku z topinamburov ochuťte soľou a korením a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Polievku si vychutnajte horúcu. Vychutnajte si jedlo!