Topinambur – opradený tajomstvom: Chutí jedinečne a poteší ľahkou prípravou
10. 10. 2023
4 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Podzemná časť slnečnice hľuznatej sa nazýva topinambur. Vzhľadovo sa topinambury ponášajú na zázvor, no používajú sa podobným spôsobom ako zemiaky. Chutia však úplne inak, ako by sa dalo očakávať. Čo je topinambur a ako ho využiť v kuchyni?
Krátky prehľad:
💡Čo sú topinambury? Aký je ich pôvod?
Topinambury, inak označované jeruzalemské artičoky alebo židovské zemiaky, patria do rodu slnečnica z čeľade astrovité. Presvedčí o tom už prvý pohľad na ich bohaté kvety, ktorých vzhľad nemá ďaleko od žltých letných krásavíc. Aj keď názov a ďalšie označenia by nás mohli zaviesť na Blízky východ, pravdou je, že v prípade topinamburov, ide o hľuzy s pôvodom v Severnej Amerike. Do Európy sa prvýkrát dostali začiatkom 17. storočia.
Slnečnica hľuznatá je pestovaná aj ako okrasná rastlina, má mohutný vzrast a dorastá do výšky až 3 metre. V lete ju zdobí veľké množstvo žltých kvetov. Ide o trvalku, ktorej sa darí takmer kdekoľvek a vydrží i mrazy do –30 °C.
Podzemná časť ukrýva podlhovasté hľuzy nepravidelného tvaru s výstupkami a hrboľmi. Jedna hľuza váži približne 100 – 120 g. Na povrchu každej hľuzy je tenká žltohnedá šupka, pod ktorou sa ukrýva biela chrumkavá dužina. Dužina topinamburov je jedlá.
Hoci v našich kuchyniach topinambur nepatrí práve k udomácneným potravinám, považuje sa za výživnú náhradu zemiakov a dá sa pripraviť na veľa chutných spôsobov.
✔️Topinambury a nároky na pestovanie
Slnečnica hľuznatá vie prerásť cez hlavu – a to najmä reálne. Pestovanie topinamburov totiž bolo na našom území ešte do mája roku 2014 zakázané. Rastlina je mimoriadne odolná a životaschopná. Bez redukovania rastu sa v prostredí správa invazívne a dokáže si zabrať plochu aj na úkor iných plodín. Práve preto sa pred vysadením na záhradu treba dôkladne zoznámiť s náležitosťami pestovania topinamburov.
Ideálnym riešením je vyhradiť v záhrade pre topinambury samostatné miesto – záhon obkolesený trávnikom alebo inou prekážkou (napríklad podzemnými oddeľovačmi) a pravidelne vyberať mladé hľuzy po okrajoch, aby sa plocha na ktorej topinambury rastú, nerozširovala.
Samotné pestovanie topinamburov je veľmi jednoduché. Slnečnica hľuznatá je nenáročná na podmienky. Zvláda rásť na suchých aj vlhkejších miestach. Určite však poteší krásnym vzhľadom a bohatým kvitnutím po vysadení na slnkom zaliate miesto v záhrade. Pozor, v plnej výške vrhá výrazný tieň, čo môže spomaliť rast iných plodín náročných na svetlo. Dobrou správou tiež je, že hľuzy nie sú hlboko v zemi a dajú sa jednoducho vyberať na spotrebu, alebo pri selektovaní hustoty porastu. Pred zimou nadzemná časť rastliny odumiera a na jar znova vyraší. Podzemné hľuzy sa zbierajú zvyčajne na konci augusta a v septembri.
Zdroj: pixabay.com
📝Topinambur a nutričné hodnoty
O topinambure sa začína hovoriť ako o potravine 21. storočia. Dobré meno mu robia najmä nasledujúce vlastnosti:
- Na 100 g jedlej časti topinamburu pripadá energia cca 30 – 35 kcal, 2,4 g bielkovín, 4 g sacharidov, 12 g vlákniny a iba 0,4 g tukov.
- Je dobrým zdrojom vitamínov skupiny B, vitamínu C a vitamínu H.
- Z minerálov obsahuje kremík, draslík, vápnik, horčík, fosfor.
- Topinambur je prirodzene bezlepkový.
- Má nízky glykemický index a obsahuje vlákninu inulín (potravina vhodná pre diabetikov).
- Je ľahko stráviteľný. Priaznivo pôsobí na trávenie a pri detoxikácii organizmu.
- Známe sú jeho pozitívne účinky na cholesterol a kardiovaskulárny systém.
📌Ako chutí topinambur?
Chuť topinamburov je príjemná a naozaj jedinečná. Je to ako zemiak jemne šmrncnutý chuťou slnečnicových semienok a kalerábu. Iný by však jeho chuť prirovnal k artičokom a gaštanom. Topinambury sú chrumkavé, krehké a pre prítomnosť inulínu potešia aj sladkastou chuťou. Konzumovať sa môžu surové (po dôkladnom umytí) a uvarené sú už po 10 minútach.
👉Ako čistiť topinambury?
V prípade topinamburov nie je čistenie od šupky potrebné. Sú pokryté výstupkami, nemajú pravidelný tvar a čistením šupky za surova by došlo k veľkým stratám na dužine. Šupka je navyše aj veľmi tenká a po uvarení sa dá celkom jednoducho stiahnuť dolu. Dôležité je topinambury precízne vyumývať, aby v záhyboch nezostala zvyšky pôdy alebo piesku. Na uľahčenie práce postačí topinambury namočiť do vody aspoň na 15 minút a potom vydrhnúť jemnou kefkou.
Prečítaj si tiež
Jedinečné batáty: Na tieto recepty nedáme dopustiť! Ktorý vyskúšať ešte dnes?
Batáty, inak označované aj sladké zemiaky, majú krásnu oranžovú farbu a chutia mierne sladko – podobne ako pečená tekvica. Ako s nimi pracovať? Pozri si inšpiratívne recepty s batátmi, ktoré prichádzajú predstaviť ich potenciál.
🛒Kde kúpiť topinambur? Aká je cena?
Topinambur sa dá občasne nájsť v sortimente známych supermarketov, no netvorí stálu súčasť ponuky. Niekedy sa objaví na trhoviskách s ovocím a zeleninou, inokedy nájdeš inzeráty na online bazároch. Cena za 1 kilogram topinamburov sa pohybuje orientačne od 2 – 6 EUR.
👩🍳Ako pripraviť topinambury?
Variť, smažiť či piecť? Topinambury ukazujú svoj potenciál aj pri rozmanitých spôsoboch prípravy.
- Ako variť topinambury? Topinbambury v celosti a v šupke varíme v osolenej vode približne 30 minút. Ak sú nakrájané na kúsky, postačí ich povariť 10 – 15 minút.
- Ako upiecť topinambury? Pri pečení topinamburov je dôležitá ich veľkosť. Celé hľuzy sa pečú najdlhšie, teda okolo 50 minút. Prekrojené na polovicu približne 30 – 35 minút. Po upečení majú sladkastú chuť. Oplatí sa ich pred pečením posoliť a pre chuť pridať strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať, estragón alebo majorán.
- Ako vysmažiť topinambury? Topinambury nakrájané na plátky sa na oleji budú smažiť približne 5 – 7 minút.
Krémová polievka z jeruzalemských artičokov recept
Tento recept patrí medzi moje najobľúbenejšie, najmä v chladných zimných mesiacoch. Topinambur je nielen zdravý, ale aj veľmi chutný. A jej príprava je taká rýchla a jednoduchá! Topinambur je plodina, ktorej mierne sladká hľuza sa používa ako koreňová zelenina na výživu, podobne ako yacon.
⭐Topinambury a recepty
- Surový nastrúhaný topinambur je skvelý v sviežich šalátoch. Obľúbená je kombinácia s mrkvou, zelerom a jablkami.
- Topinambury sú tiež výborné do polievok a zapekaných zeleninových jedál. V zapekacej miske im spoločnosť môžu robiť batáty, zemiaky, brokolica, karfiol, zelené fazuľky, …
- Keďže sú topinambury označované za náhradu zemiakov, dá sa z nich pripraviť množstvo receptov, v ktorých inokedy figurujú zemiaky – kaša, pečená alebo varená príloha k mäsu, chipsy.
- Výborná je tiež polievka z pečených topinamburov.
- V západnej Európe sú topinambury vyhľadávanou gurmánskou pochúťkou. Vo Nemecku sa pridávajú dokonca do pečiva a chlebu, vo Francúzsku sa z nich vyrába lieh.
Prečítaj si tiež
TOP prílohy zo zemiakov – obľúbené, tradičné aj originálne! Presne také, aké máme radi
Prílohy zo zemiakov nemajú v slovenských kuchyniach konkurenciu. Toľko rozmanitých podôb totiž nemá žiadna príloha! A nielen to – množstvo receptov funguje aj ako plnohodnotné jedlo. Veď čo chýba pečeným zemiakom so smotanovým dipom?
Prečítaj si tiež
Fialové zemiaky nás očarili farbou aj chuťou – aké sú ich prednosti?
Sú fialové zemiaky novinkou alebo patria medzi staré odrody zemiakov? Tieto farebne zaujímavé zemiaky sú čoraz populárnejšie a bola by škoda nevyskúšať ich. Ako chutia fialové zemiaky a ako ich pripraviť?