Zdroj: FB: Slovenské jedlá a iné...,,dobroty starých materí,,
Kvásková vianočka
Ingrediencie
rozkvas
- 150 g hladká múka
- 40 g kryštálový cukor
- 65 g voda
- 1 PL kvásku
Cesto
- rozkvas
- 300 g hladká múka
- 1 žĺtok
- Štipka soľ
- 130 ml mlieka
- 100 g kryštálový cukor
- 100 g maslo
Na dokončenie
- na potretie vajce
- mandľové lupienky na posypanie
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Večer pred pečením si pripravím rozkvas. Zmiešam uvedené prísady múku, vodu, cukor a kvások.
Predtým ako sa pustím do prípravy cesta, pripravím si sladké mlieko a to tak, že v rajnici ohrejem mlieko a rozpustím v ňom cukor, maslo a nechám schladiť.
Vlažné sladké mlieko pridám do rozkvasu spolu s ostatnými prísadami. Vypracujem cesto. cesto necháme kysnúť 2 hodiny.
Cesto prehnetiem a rozdelím na 6 rovnakých častí.Z každej časti pomocou dlane vytvarujem bochník. Všetky bochníky prikryjem fóliou a nechám 20 minút postáť. Následne z každého bochníka vyšúľam prameň. Všetkých 6 prameňov si položím vedľa seba a na jednom konci ich spojím a pevne stlačím, aby držali pokope. Pramene si rozdelím na 3 a 3 kusy. Jedna strana bude pravá a druhá ľavá. Začneme prekladať.
Vianočku preložím na plech vystlaným papierom na pečenie. Vianočku prikryjem fóliou ale tak, aby sa čo najmenej prilepila na vianočku. Teraz bude vianočka kvasiť pri izbovej teplote a to dovtedy kým riadne nenakvasí teda bude dvojnásobná. Trvá to približne 4 hodiny. Poprípade môžete tento proces spraviť večer a zapletenú vianočku strčiť na noc do chladničky. Rúru predhrejem na 230 stupňov. Po nakvasení vianočku poriadne ponatieram rozšľahaným vajíčkom posypem mandľovými lupienkami a pečiem 7 minút na 230 stupňov. Následne teplotu stíšim na 170-180 stupňov prikryjem papierom na pečenie a dopekám kým nebude vianočka úplne prepečená. Približný čas pečenie je 30-40 minút.