Zdroj: FB: Varenie je radosť.
Kváskový chlieb bez rozkvasu
Rýchly kváskový chlieb, ktorý pripravíte bez rozkvasu.
Ingrediencie
- 1000 g hladká múka
- 700 ml vlažná voda
- 3 kl soľ
- 2 pl pšeničný kvások
Najnovšie letáky
Postup
Kuchynským robotom v miske zmiešame obe múky s vodou a necháme ich 30 minút odpočívať. V tomto momente prebieha autolýza, čo je reakcia múky na vodu.
Potom pridáme k múke pšeničný kvások. Cesto vymiesime a necháme ho odpočívať 2 hodiny.
Po uplynutí doby pridáme do cesta soľ a opäť ho miesime.
Po vymiesení vypracujeme z cesta bochník, ktorý necháme kysnúť na papieri na pečenie zhruba 10 hodín pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem. Na kysnutie použijeme obruč.
Kváskový chlieb bez rozkvasu pečieme v prehriatej rúre na 250°C približne 25 minút. Potom ho vyberieme z rúry, zložíme obruč a opäť pečieme ale už len na 200°C cca 30 minút.
Po upečení ho necháme minimálne 2 hodiny na mriežke vychladnúť. Neprikrývame ho ani nerežeme pokiaľ je ešte teplý.