Kysnutý koláč s jablkami
Tento tradičný slovenský recept pečiem už roky. Cesto je vláčne, kysnuté a ideálne dopĺňa sladko-kyslú chuť jabĺk.
Ingrediencie
Cesto:
- 500 g hladká múka
- 1 lyžička soľ
- 2 ks vajcia
- 50 g cukru
- 100 g masla
- 200 ml mlieka
Náplň:
- 1 kg jabĺk
- 100 g cukru
- 1 lyžička škorice
- citrónová šťava z citróna
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Ako prvé si pripravíme kvások. Do mlieka pridajte cukor a droždie, nechajte ho na teplom mieste pracovať.
Medzitým si pripravte suché prísady, v miske zmiešajte múku so soľou. Keď mlieko s droždím vykyslo, pridajte ho k suchej zmesi spolu s vajciami a rozpusteným maslom. Cesto premiešajte, potom ho vymiešajte ručne na pomúčenej doske a nechajte ho výdatne kysnúť 1–1,5 hodiny.
Medzitým si pripravte náplň z jabĺk. Jablká ošúpeme, nastrúhame a dáme do misky. Pridáme cukor, škoricu a citrónovú šťavu. Pre zvýraznenie chuti doporučujem pridať trošku vanilkového extraktu.
Kysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenom stole a preložíme ho do vymastenej pekáča. Navrch nahádžeme jablkovú náplň. Kysnutý jablkový koláč pečieme v rúre predhriatej na 180°C o 35-45 minút.