Zdroj: iuliia_n from Canva
Kysnutý koláč so slivkami
Tento tradičný český koláč je neodolateľný v kombinácii s chuťou čerstvých sliviek a kysnutého cesta. Hodí sa na oslavy, večierky alebo ako dezert k rodinnému obedu či večeri.
Ingrediencie
- 500 g hladká múka
- 50 g cukor
- 15 sušené kvasnice
- 250 ml mlieko
- 75 g maslo
- 3 vajce
- 1 kg slivky čerstvé
- Trstinový cukor na posypanie
- Mletá škorica na posypanie
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
V miske zmiešajte múku, soľ, cukor a droždie. Mlieko zohrejte na teplú, nie horúcu teplotu a pridajte do misy. Pridajte rozpustené maslo a vajce a premiešajte.
Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste asi hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
Medzitým umyte a očistite slivky. Ak sú veľké, prekrojte ich na polovicu.
Keď cesto vykysne, vyklopte ho na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne ho rozložte. Na cesto rovnomerne rozložte slivky a posypte ich trstinovým cukrom a škoricou.
Koláč pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 25-30 minút, kým cesto nie je zlatohnedé a slivky mäkké.
Pred podávaním nechajte koláč vychladnúť.