Zdroj: weyo via Freepik
Langoš ako z vianočného trhu
Recept, ktorý vám prinesie atmosféru vianočných trhov a je útulný ako príjemný zimný večer. Tieto maďarské langoše sú určite povinnou výbavou každého zimného obdobia. Zvonka sú chrumkavé a vnútri úžasne jemné a mäkké. Moja rodina a ja ich jednoducho milujeme! Tento recept som vyskúšala minulé Vianoce a mal obrovský úspech. Langoše si môžete dochutiť, ako len chcete!
Ingrediencie
- 500 g múka
- 250 ml mlieko
- 100 g kyslá smotana alebo biely jogurt
- 42 g droždia
- 1 ČL cukor
- 1 ČL soľ
- olej
- Poleva: napr. cesnak, syr, kyslá smotana
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Pri recepte na maďarský langoš najprv zohrejte mlieko - malo by byť vlažné, príliš horúce by kvasnice zahubilo. Potom v ňom rozpustite cukor.
Do vlažného mlieka rozdrobte droždie a nechajte ho niekoľko minút odpočívať. To podporuje aktivitu droždia a pomáha cesto neskôr dobre vykysnúť.
Teraz preosejte múku do veľkej misy. Vďaka preosiatiu múky bude cesto neskôr nadýchanejšie. Pridajte soľ a do stredu urobte jamku.
Do jamky nalejte tvaroh, mlieko a kvasnice a pomaly ich rukami vmiešajte do múky. Odporúčam cesto intenzívne miesiť aspoň 10 minút, kým nie je hladké a pružné.
Cesto prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste aspoň 2 hodiny. Malo by sa viditeľne zväčšiť.
Cesto rozdeľte na 10 rovnakých dielov a rukami ho vyrovnajte. Rád cesto trochu roztiahnem, aby bolo pekne tenké.
V hlbokej panvici alebo hrnci zohrejte olej na strednú teplotu. Postupne pridajte kúsky cesta a opečte ich z oboch strán dozlatista. Dávajte pozor, aby olej nebol príliš horúci, inak langoše rýchlo stmavnú zvonka, zatiaľ čo vnútri sú ešte surové.
Hotové maďarské langoše osušte na kuchynskom papieri a ihneď ich posypte alebo potrite požadovanou polevou.