Langoše s kyslou smotanou
Jemné, vláčne, nadýchané ako obláčik. Kyslá smotana je tá prísada, ktorá dodá langošom túto neuveriteľnú ľahkosť. Keď ich vyskúšate, Iné langoše už robiť nebudete :-)
Ingrediencie
- 1 kg múka
- 42 g droždie
- 1 čl kryštálový cukor
- 200 ml kyslá smotana
- 4 čl soľ
- 500 ml mlieko
- 200 ml olej na vyprážanie
- 6 strúčikov cesnak
- 4 pl olivový olej
- podľa chuti Soľ podla chuti
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Z droždia, cukru a trochy teplého mlieka si pripravíme v malej miske kvások a necháme ho nakysnúť až po okraj misky.
Zmiešame soľ s múkou, pridáme kyslú smotanu a kvások.
Postupne prilievame mlieko tak, aby vzniklo redšie cesto.
Necháme vykysnúť. Ako dlho, to záleží na teplote. Ja dávam misu s cestom do trúby vyhriatej na 60C na pol hodinku.
Cesto si vyvaľkáme na pomúčenej doske a širokým pohárom vykrajujeme kolieska, ktoré ponaťahujeme na tenko a vyprážame v horúcom oleji do zlatista z oboch strán.
Hotové langoše natierame ešte teplé popučeným cesnakom rozmiešaným so soľou a olivovým olejom. Podľa chuti podávame s kečupom, nastrúhamým syrom, tatárskou omáčkou a pod.