Lasagne s mletým mäsom
Talianska klasika upravená podľa mňa.
Ingrediencie
Bolonská omáčka
- 500 g mleté hovädzie mäso
- 800 g lúpané rajčiny
- 1 polievková lyžica paradajkový pretlak
- 1 kus Cibuľa
- 1 kus mrkva
- 3 strúčiky cesnak
- slanina
- olivový olej
- bazalka
- soľ a korenie
Bešamel
- 30 g múka
- 450 ml mlieko
- soľ a korenie
- muškátový oriešok
- 50 g parmezán
Ďalšie
- bazalka na odzobu
- 1 balík lasagne
- parmezán
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
V hlbokej panvici si rozohrejem trošku oleja, na ktorom opražím kúsok slaniny. Keď je osmažená, pridám k nej nadrobno nakrájanú mrkvu a cibuľu a smažím domäkka.
Pretlačím cesnak a pridám do zmesi. Opražím chvíľu a môžem pridať mleté mäso. Varechou ho v panvici rozdrobím a opekám, kým nezhnedne.
Potom pridám konzervu lúpaných paradajok a lyžicu paradajkového pretlaku - dusím cca. 15-20 minút. Dochutil som soľou, korením a čerstvou bazalkou.
Medzi tým sa môžem pustiť do prípravy bešamelu. Maslo si nechám rozpustiť v hrnci a pridám k nemu múku. Za stáleho miešania pridávam postupne vlažné mlieko, tak aby sa všetky zložky postupne prepojili. Dochutím soľou a korením a troškou nastrúhaného muškátového orieška. Na záver vmiešam syr, aby sa rozpustil.
Pripravím si zapekaciu misu. Na dno si nalejem prvú vrstvu bešamelovej omáčky (asi pol žufanky). Na omáčku rozložím plátky lasagne cestovín a na ne opäť bešamelovú omáčku v tenkej vrstve. Posledná vrstva je bolonská zmes (opäť asi 1 žufanka), posypem nastrúhaným parmezánom. A pokračujem: opäť tenká vrstva bešamelu, plátky cestovín atď., kým sa nám neminú zmesi. Vrstvenie ukončujem plátkami cestovín, poliatymi bešamelom a posypanými nastrúhaným syrom. Dám zapiecť do predhriatej rúry na 180 stupňov a na 50 minút.