Lenivý kváskový chlieb
Toto je recept na náš obľúbený dokonalo-nedokonalý zemiakový kváskový chlieb z ražného kvásku. Žiadne prekladanie, len šup sem šup tam a na ďalší deň si pochutnávame. :) Recept na ošatku 750g
Ingrediencie
Štartér
- 1 pl materského kvásku
- 150 g vody
- 150 g hladkej múky
Cesto
- 300 g hladkej múky
- 160 g vody
- 2 čl soli
- 1 čl mletej rasce
- 1 ks uvarený a nastrúhaný zemiak
Najnovšie letáky
Postup
Štartér:
Suroviny zmiešame lyžicou v mise, prekryjeme neprievzdušným materiálom a necháme kvasiť pri izbovej teplote 9 – 12 hodín alebo do zdvojnásobenia objemu.
Cesto:
Suroviny pridáme k správne vykvasenému štartéru a vymiesime tuhšie, ale mäkké cesto. Vymiesené cesto sa odliepa od stien misy aj od rúk.
Prekryjeme v mise neprievzdušným materiálom a necháme kvasiť pri izbovej teplote 2 – 3 hodiny.
Ošatku vysypeme trochou múky. Cesto vyklopíme na mierne pomúčenú dosku, rukami premiesime a vytvarujeme podľa tvaru ošatky.
Cesto uložíme do ošatky spojom nahor a prekryjeme neprievzdušným materiálom.
Necháme finálne vykvasiť pri izbovej tepote 2 – 3 hodiny alebo do zdvojnásobenia objemu. Prípadne použijeme chladničkové kvasenie (večer dáme do chladničky a ráno vyberieme a pečieme).
Rúru vyhrejeme na 250’C.
Keď je rúra rozohriata, cesto vyklopíme opatrne z ošatky na papier na pečenie a prenesieme do rúry.
Na spodok rúry vložíme nádobu s vodou. Zatvoríme a pečieme 10 min. Potom teplotu znížime na 190’C a pečieme cca 20 min. ( Všetko závisí od rúry)
Správne upečený chlieb musí znieť po zaklopaní zo spodu jasne duto.
Necháme vychladnúť na mriežke.