Zdroj: Pixabay mygraphx
Lentejas (španielska šošovicová polievka)
Tento recept na lentejas pochádza priamo zo Španielska a s láskou ho pripravovala moja španielska babička. Keď som bola mladšia, strávila som v jej kuchyni veľa šťastných hodín počúvaním voňavých vôní a s láskou pripravovaných jedál. Je to tradičné, výdatné a sýte jedlo, ktoré sa hodí najmä na chladné zimné dni.
Ingrediencie
- 2 Šálky Zelená šošovica
- 1 veľké Nakrájaná cibuľa
- 2 nakrájané na kocky mrkiev
- 4 nakrájané strúčiky cesnaku
- 1 zelená Paprika, nakrájaná na kocky
- 2 rez paradajky
- 200 Gram Chorizo, nakrájané na plátky
- 2 bobkové listy
- 1 Čajová lyžička Paprikový prášok
- 6 Šálky voda
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 Polievková lyžica olivový olej
Najnovšie letáky
Postup
Ak chcete uvariť recept na lentejas, namočte šošovicu do veľkého množstva vody a nechajte ju hodinu odstáť. Šošovica tak zmäkne a skráti sa čas varenia.
Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu, mrkvu, cesnak a papriku a za občasného miešania restujte asi 5-7 minút, kým zelenina nezmäkne. Pridanie papriky v tomto okamihu umožní, aby sa chuť korenia plne rozvinula.
Do panvice pridajte paradajky a chorizo a varte ďalších 5 minút. Smaženie choriza uvoľní pikantnú arómu a dodá polievke jedinečnú chuť.
Pridajte namočenú a odkvapkanú šošovicu, bobkový list, papriku a vodu. Ochutíme soľou a korením. Od tejto chvíle polievku občas premiešajte a nechajte ju variť na miernom ohni.
Prikryte hrniec a nechajte španielsku šošovicovú polievku variť na miernom ohni približne 60 minút, alebo kým šošovica nezmäkne. Dbajte na to, aby sa polievka nerozvarila: mala by sa len jemne variť.