Luxusné šišky s dvojitým krémom
Keď na mňa vyskočil recept na tieto luxusné šišky od Adriany Polákovej musela som ho hneď vyskúšať a tak vám tu prinášam trochu vylepšenú verziu s lahodným pudingovo-rumovým krémom, šľahačkou s mascarpone a prekvapením vo vnútri – višňovým džemom.
Ingrediencie
Šišky
- 600 g múka
- 2 kus vajce
- 350 ml mlieko
- 150 g kryštálový cukor
- 1 kus sušené droždie
- 1 čajová lyžička soľ
Pudingovo-rumový krém
- 800 ml mlieko
- 2 kus Zlatý klas (prášok)
- 150 g práškový cukor
- 100 g maslo
- 250 g mascarpone
- 3 polievková lyžica rum
Mascarpone krém
- 250 ml šľahačka
- 250 g mascarpone
- podľa chuti práškový cukor
Ostatné
- višňový džem alebo ovocné coulis
- práškový cukor
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Mlieko zohrejeme, pridáme lyžicu cukru, droždie a zamiešame.
Do misy preosejeme múku, pridáme vajcia, soľ, zvyšné mlieko a kvások a vymiesime jemné cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.
Potom cesto presunieme na pracovnú dosku, poprekladáme kraje cesta dovnútra a vyvaľkáme na hrúbku 1 cm.
Pomocou pohára vykrojíme kolieska a každé z nich uložíme na kúsok papiera na pečenie. Šišky ešte na 20 minút necháme podkysnúť. V hrnci alebo na hlbokej panvici rozpálime olej, na ktorom budeme pražiť šišky na miernom ohni. Každú z nich pražíme najprv na jednej strane, kým sa nenafúkne a potom otočíme a dopražíme z druhej strany do zlatista.
Kým šišky vychladnú uvaríme si zlatý klas v mlieku spolu s cukrom a necháme vychladnúť.
V mise vyšľaháme maslo, do ktorého po častiach pridávame vychladnutý puding a na záver primiešame po lyžiciach mascarpone a rum.
V druhej mise vyšľaháme smotanu na šľahanie s cukrom do polotuha, pridáme po lyžiciach mascarpone a vyšľaháme tuhý krém.
Vychladnuté šišky rozkrojíme na polovice, najprv naplníme pudingovo-rumovým krémom, do stredu dáme lyžičku džemu, naplníme mascarpone krémom a priklopíme.
Hotové šišky posypeme práškovým cukrom a podávame.