Zdroj: Lilechka75 from Getty Images
Makové rožky
Recept na kysnuté makové rožky, ktoré sa hodia na raňajky alebo desiatu.
Ingrediencie
Na cesto:
- 500 g hladká múka
- 1 kus droždie
- 250 ml mlieka
- 2 kus vajcia
- 100 g cukru
- štipka soli
- 200 g masla
Na náplň:
- 200 g maku
- 100 g Med
- 1 kus vanilkový cukor
- 1 kus vajce na potretie
- práškový cukor
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Droždie rozdrobíme do misy, pridáme lyžicu cukru a zalejeme mliekom. Necháme na teplom mieste kysnúť cca 10 minút, kým nevytvorí penu.
Do misy s droždím pridáme múku, zvyšok cukru, vajcia, rozpustené maslo a štipku soli. Zamiesime husté cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť 1-2 hodiny.
Med zmiešame s mletým makom a vanilkovým cukrom. Vložíme do mikrovlnky na 1 minútu a dôkladne premiešame. Táto náplň môže byť pomerne hustá, ale v pečení sa pekne roztečie.
Cesto rozdelíme na 4 časti. Každú časť rozvaľkáme na placku, na ktorú rovnomerne rozotrieme náplň. Placku potom rozkrájame na 8 trojuholníkov a každý zavineme do tvaru rožka.
Rožky pokladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme porazeným vajíčkom. Necháme ešte asi 15 minút kysnúť.
Pečieme v rúre predhriatej na 180°C okolo 15-20 minút, kým nebudú pekne zlatisté.
Hotové rožky posypeme práškovým cukrom.