Makovník
Tradičný poctivý makovník.
Ingrediencie
Cesto
- 500 g polohrubá múka
- 3 dcl whole milk v1
- 100 g kryštálový cukor
- 1 kocka droždia
- 1 dcl olej
- štipka štipka soli
Plnka
- 250 g mletý mak
- 100 g kryštálový cukor
- 1 kus vanilkový cukor
- 1 dcl whole milk v1
Najnovšie letáky
Postup
Najprv začneme prípravou kvásku: Do misky pomrvíme kocku droždia, pridáme lyžicu cukru, múky a asi 1,5 dcl teplého mlieka. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ a olej. Pridáme podkysnutý kvások a zvyšné mlieko, ktoré postupne dolievame a vypracujeme cesto, ktoré necháme nakysnúť aspoň pol hodiny prikryté utierkou. Zatiaľ si pripravíme makovú plnku: mletý mak s cukrom, vanilkovým cukrom a vriacim mliekom zmiešame v miske a necháme vychladnúť. Na pomúčenej doske rozdelíme cesto buď na 4 časti (4 malé makovníky), 2 časti (2 stredné makovníky) alebo urobíme z celého cesta 1 veľký makovník. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3mm v tvare obdĺžnika, rovnomerne potrieme plnkou, zvinieme do závinu a dáme na vymastený plech alebo plech vyložený papierom na pečenie. Povrch trochu potrieme olejom a závin necháme nakysnúť, kým sa nám prehrieva rúra. Pečieme pri 200 stupňoch približne 35-40 minút.
PS: pre lesk makovníka, potrieme makovník vajíčkom.