REKLAMA

Makovník

Tradičný poctivý makovník.

REKLAMA
Tu sa na maku šetriť nebude! Najlepšie makové koláče a sladké makové dezerty

Recept nájdeš v tomto článku

Tu sa na maku šetriť nebude! Najlepšie makové koláče a sladké makové dezerty

Ingrediencie

porcií
20

Cesto

  • 500 g polohrubá múka Pridané do
  • 3 dcl whole milk v1 Pridané do
  • 100 g kryštálový cukor Pridané do
  • 1 kocka droždia Pridané do
  • 1 dcl olej Pridané do
  • štipka štipka soli Pridané do

Plnka

  • 250 g mletý mak Pridané do
  • 100 g kryštálový cukor Pridané do
  • 1 kus vanilkový cukor Pridané do
  • 1 dcl whole milk v1 Pridané do
REKLAMA

Postup

60 min.
1. Krok

Najprv začneme prípravou kvásku: Do misky pomrvíme kocku droždia, pridáme lyžicu cukru, múky a asi 1,5 dcl teplého mlieka. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ a olej. Pridáme podkysnutý kvások a zvyšné mlieko, ktoré postupne dolievame a vypracujeme cesto, ktoré necháme nakysnúť aspoň pol hodiny prikryté utierkou. Zatiaľ si pripravíme makovú plnku: mletý mak s cukrom, vanilkovým cukrom a vriacim mliekom zmiešame v miske a necháme vychladnúť. Na pomúčenej doske rozdelíme cesto buď na 4 časti (4 malé makovníky), 2 časti (2 stredné makovníky) alebo urobíme z celého cesta 1 veľký makovník. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3mm v tvare obdĺžnika, rovnomerne potrieme plnkou, zvinieme do závinu a dáme na vymastený plech alebo plech vyložený papierom na pečenie. Povrch trochu potrieme olejom a závin necháme nakysnúť, kým sa nám prehrieva rúra. Pečieme pri 200 stupňoch približne 35-40 minút.

2. Krok

PS: pre lesk makovníka, potrieme makovník vajíčkom.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Pečivo

747 receptov

Obed

4876 receptov

Mäsité jedlá

2257 receptov

Nátierky

331 receptov

Mascarpone

342 receptov

Torty

481 receptov

Večera

4590 receptov

Dezert

3772 receptov

Kuracie mäso

788 receptov