Zdroj: IngridHS from Getty Images
Makový koláč s drobenkou
Vynikajúci makový koláč s drobenkou, ktorý sa hodí ku káve alebo čaju.
Ingrediencie
Na cesto:
- 250 g hladká múka
- 150 g Krupicový cukor
- 1 kus vajce
- 1⁄2 lyžice prášok do pečiva
- 125 g maslo
- štipka soli
Na náplň:
- 200 g Mletý mak
- 120 g cukor
- 200 ml mlieko
- 1 kus vanilkový cukor
Na omrvinky:
- 100 g hladká múka
- 70 g cukor
- 60 g maslo
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Začnite prípravou cesta. Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ. Pridáme vajcia a zmäknuté maslo a vypracujeme hladké cesto. Cesto rozvaľkajte na jemne pomúčenej doske a vložte ho do vymastenej formy.
Pripravme si náplň. Mak zmiešame s cukrom a zalejeme mliekom. Pridáme vanilkový cukor a premiešame. Túto náplň rovnomerne rozotrieme na cesto.
Nakoniec príde na rad drobenie. Zmiešajte múku s cukrom a zapracujte maslo, aby ste vytvorili hrubú mrveničku. Tou posypeme makovú náplň.
Koláč pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 minút alebo do zlatista. Pred podávaním ho nechajte trochu vychladnúť, ideálne je podávať ho mäkký, ale nie horúci.