:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/j2PmFWW003caSZhomyOr/7a05bb6b96cfbf14bd29cf65ddaf0d.jpeg)
Zdroj: madeleinesteinbach from Canva
Mazanec z kvásku
Tradičný český Veľkonočný mazanec z kvásku je voňavý, nadýchaný a mäkučký. Chutná určite celým rodine. Príprava nie je zložitá, len je potrebné mať trochu trpezlivosti.
Ingrediencie
Kvások:
- 150 g Manitobská múka
- 100 g vody
- 1 pl Text: kvasok
Cesto:
- Sourdough
- 250 g Manitobská múka
- 80 g Cukor
- štipka soli
- 90 g mleko
- 2 žĺtky
- 50 g Maslo
- vanilka
- 50 g Sušené ovocie
Ďalšie:
- 1 ks Vaječný žĺtok s kvapkou mlieka
- mandľové lupienky
Najnovšie letáky
Postup
Večer pred pečením pripravte kvások. V mise zmiešajte múku s vodou a kváskom. Nechajte ho kysnúť pri izbovej teplote asi 9 hodín.
Do múčnej zmesi pridajte múku, cukor a žĺtky a niekoľko minút miesite. Potom do cesta pridajte maslo, vanilku a štipku soli.
Nakoniec do cesta pridajte cez noc namočené sušené ovocie.
Zakryte cesto a nechajte ho 3 hodiny kysnúť. Počas tejto doby ho dvakrát preložte.
Keď cesto vykysne, vyberieme ho na pracovnú plochu a rukami z neho vytvarujeme bochník.
Cesto položíme na plech vyložený pečiacim papierom. Zakryjeme veľkou misou a necháme 4 hodiny kysnúť.
Predohrejte rúru na 200 stupňov, potrite sadlo žĺtkom a pridajte trochu mlieka.
Posypte plátkami mandlí a nakrájajte na kríž.
Pečte približne 50 minút.