Zdroj: papkin from Getty Images
Mrkva s hráškom
Tento recept sa mi vybaví, keď si spomeniem na domácu kuchyňu mojej mamy. Mrkva s hráškom je jedlo, ktoré bolo u nás vždy veľmi obľúbené, ako príloha k večeri aj ako samostatné ľahké jedlo.
Ingrediencie
- 500 g mrkva
- 300 g Mrazený hrášok
- 2 lyžice maslo
- Soľ podla chuti
- Čerstvo mleté korenie podľa chuti
- Voliteľne: štipka cukru
Najnovšie letáky
Postup
Mrkvu ošúpte a podľa potreby ju nakrájajte na plátky alebo kolieska.
Hrášok umyte pod tečúcou vodou, aby ste ho zbavili ľadu.
Vo veľkom hrnci rozohrejte maslo, pridajte mrkvu a na miernom ohni ju za občasného miešania poduste. Dávajte pozor, aby sa mrkva nepripálila, pretože by sa tým pokazila chuť pokrmu.
Keď mrkva začne mäknúť (asi po 15 minútach), pridajte hrášok. Predtým však treba skontrolovať, ako pevne je mrkva uvarená - v závislosti od jej veľkosti sa čas môže mierne líšiť.
Zeleninu dusíme ešte asi 15 minút, kým hrášok nie je mäkký, ale nie rozvarený. Tu je dôležité kontrolovať teplotu a miešať, aby sa zelenina neprilepila na dno hrnca.
Nakoniec pokrm podľa chuti osoľte a okoreňte čerstvo mletým korením. Ak máte radi sladkú chuť, môžete pridať aj štipku cukru.
Hotové jedlo podávajte horúce, ako prílohu k mäsu alebo ako samostatné jedlo.