REKLAMA

Zdroj: natalyadanko from Canva

Najlepší kysnutý závin

Recept na ten najlepší kysnutý závin. Plnka môže byť ľubovoľná, ja som tentokrát urobila makovú plnku.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
1

Na cesto:

  • 500 g polohrubej múky Pridané do
  • 1 kus vajce Pridané do
  • 50 g cukru Pridané do
  • 200 ml mlieka Pridané do
  • 50 g droždia Pridané do
  • 1 lyžička soli Pridané do

Na náplň:

  • 300 g maku Pridané do
  • 150 g cukru Pridané do
  • 100 g rozpusteného masla Pridané do
  • citrónová šťava Pridané do

Odporúčané produkty

REKLAMA

Postup

90 min.
1. Krok

V teplom mlieku rozpustím droždie a pridám cukor. Potom nechám kvások v teple kysnúť približne 10 minút. Toto je dôležité, pretože kvalita kysnutého cesta závisí od aktivity droždia.

2. Krok

Do hlbšej misy preosejem múku, pridám jemne posolené rozšľahané vajíčko a postupne prilievam kvások. Cesto dobre premiešam až kým nebude hladké a pružné.

3. Krok

Cesto prikryjem a nechám na teplom mieste kysnúť asi hodinu. Medzitým si pripravím makovú plnku.

4. Krok

Mak zmiešam so cukrom a pridám citrónovú šťavu a rozpustené maslo. Všetko premiešam do homogénnej hmoty.

5. Krok

Po hodine vykysnuté cesto vyložím na vymastenú dosku. Rovnomerne na ňu rozložím makovú náplň a cesto zrolujem. Roládu potriem vajíčkom a pečiem v predhriatej rúre na 180°C približne 45 minút.

6. Krok

Upečený závin nechám na plechu vychladnúť. Potom ho nakrájam a podávam. Makový závin chutí najlepšie vychladený, takže ho odporúčam pripraviť ho deň vopred.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4717 receptov

Mäsité jedlá

2215 receptov

Večera

4427 receptov

Mascarpone

338 receptov

Pre diabetikov

633 receptov

Lacné jedlá

1491 receptov

Kuracie mäso

777 receptov

Dezert

3618 receptov