Zdroj: natalyadanko from Canva
Najlepší kysnutý závin
Recept na ten najlepší kysnutý závin. Plnka môže byť ľubovoľná, ja som tentokrát urobila makovú plnku.
Ingrediencie
Na cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 1 kus vajce
- 50 g cukru
- 200 ml mlieka
- 50 g droždia
- 1 lyžička soli
Na náplň:
- 300 g maku
- 150 g cukru
- 100 g rozpusteného masla
- citrónová šťava
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
V teplom mlieku rozpustím droždie a pridám cukor. Potom nechám kvások v teple kysnúť približne 10 minút. Toto je dôležité, pretože kvalita kysnutého cesta závisí od aktivity droždia.
Do hlbšej misy preosejem múku, pridám jemne posolené rozšľahané vajíčko a postupne prilievam kvások. Cesto dobre premiešam až kým nebude hladké a pružné.
Cesto prikryjem a nechám na teplom mieste kysnúť asi hodinu. Medzitým si pripravím makovú plnku.
Mak zmiešam so cukrom a pridám citrónovú šťavu a rozpustené maslo. Všetko premiešam do homogénnej hmoty.
Po hodine vykysnuté cesto vyložím na vymastenú dosku. Rovnomerne na ňu rozložím makovú náplň a cesto zrolujem. Roládu potriem vajíčkom a pečiem v predhriatej rúre na 180°C približne 45 minút.
Upečený závin nechám na plechu vychladnúť. Potom ho nakrájam a podávam. Makový závin chutí najlepšie vychladený, takže ho odporúčam pripraviť ho deň vopred.