Najlepší slivkový koláč s posýpkou
Úžasný jesenný koláčik. Ak máte slivky, neváhajte si ho pripraviť, je naozaj skvelý a jednoduchý na prípravu.
Ingrediencie
- 2 ks vajce
- 1⁄2 hrnček práškový cukor
- 11⁄2 hrnček múka
- 1 bal vanilkový cukor
- 125 g zmäknuté maslo
- 1 bal kypriaci prášok
- 500 g čerstvé vykôstkované slivky
- ORECHOVÁ POSÝPKA
- 30 g studené maslo
- 1⁄3 hrnček mleté orechy
Najnovšie letáky
Postup
Slivky umyjeme, rozpolíme a zbavíme kôstok. Väčšie slivku rozštvrtíme, resp. nakrájame na menšie kúsky.
Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do svetlej peny, potom po jednom zašľahávame vajíčka. Na nižších otáčkach primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a vanilkovým cukrom. Cesto rozotrieme do okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie alebo vymastenej maslom a vysypanej polohrubou múkou. Na cesto úhľadne rozložíme slivky.
Na posýpku zmiešame hrubú múku, orechy a studené maslo, vymiesime do hmoty a rozdrobíme na slivky.
Pečieme pri teplote cca 180°C, cca 45 minút. Najlepší je ešte teplý, ale na druhý deň je omnoho šťavnatejší, keďže slivky pustia trochu šťavu.