Zdroj: Rasul Iskandarov from Getty Images
Najlepšia papriková pomazánka zo sezónnej úrody
Chuť červenej papriky, štipľavého cesnaku a jemnosť krémového syra si v tejto pomazánke zamilujete.
Ingrediencie
- 4 červené papriky
- 1 Cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 Lyžice olivového oleja
- 100 g krémového sýra
- 2 Lyžice paradajkového pretlaku
- 1 Lyžice octu
- a soľ a korenie podľa chuti
- petržlenová vňať na ozdobu
Najnovšie letáky
Postup
Predhrejte rúru na 200 °C. Papriky umyte, osušte a položte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pokvapkajte olivovým olejom a pečte v predhriatej rúre, až kým sa ich koža nezačne lúpať. Nezľaknite sa, keď papriky chytia mierne čiernu farbu. Občas ich otočte, aby sa piekli rovnomerne. (cca. 20 minút)
Hotové papriky vyberte z rúry a dajte ich do misky. Misku zakryte mikroténovým vrecúškom a nechajte papriky odstáť asi 10 minút. Lepšie z nich potom odstránite kožu.
Papriky ošúpte a odstráňte semienka a stonky. Nakrájajte ich na menšie kúsky. V hrnci na stredne silnom stupni si zohrejte olivový olej. Pridajte jemne nakrájanú cibuľu a smažte, kým nie je mäkká asi 5 minút. Potom pridajte nasekaný cesnak a duste ešte asi 1 minútu.
Na záver pridajte nakrájané papriky a krátko ich premiešajte s cibuľou a cesnakom. Potom pridajte paradajkový pretlak a ocot. Znížte teplotu a ešte minútku povarte. Zmes nechajte mierne vychladnúť a potom do nej pridajte krémový syr. Pomocou mixéra zmes rozmixujte na hladkú konzistenciu.
Pomazánku dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa vašej chuti. Servírovať môžete posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou alebo orieškami. Skvelá je na chlebe či ako dip k zelenine.