Nanukové rezy
Legendárne nanukové rezy mám ako spomienku na detstvo. Piekla nám ich naša mamka, na meniny, narodeniny. Sú výborné, orechové cesto s príchuťou kávy a vanilkovou plnkou.
Ingrediencie
Cesto
- 5 kúsok vajce
- 200 g jemný kryštálový cukor
- 10 pl uvarenej studenej čiernej kávy
- 200 g polohrubá múka
- 1 kus kypriaci prášok
- 100 g mleté orechy
Plnka
- 500 ml mlieko
- 60 g Zlatý klas Dr.Oetker
- 200 g práškový cukor
- 1 kus vanilkový cukor
- 250 g maslo
- 1 kl um
Ďalšie suroviny
- marhuľový džem
Poleva
- 200 g tmavá čokoládová poleva
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Cesto: v nádobe vyšľaháme bielky so štipkou soli, po lyžiciach pridáme cukor, zašľaháme po jednom žĺtky, 10 PL uvarenej studenej precedenej čiernej kávy, jemne zamiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a mleté orechy.
Upečieme v hlbokom plechu na papieri na pečenie, rozmer 25x35 cm. Teplota 180°C 20 minút alebo podľa potreby. Upečené cesto sa oddeľuje od bokov plechu aj s papierom, vtedy je upečené. Správnosť vyskúšame špajdľou. Údaje sú orientačné. Necháme vychladnúť a papier odstránime.
Plnka: v polovici mlieka si rozmiešame zlatý klas a prilejeme do zvyšného vriaceho mlieka, do ktorého sme pridali vanilkový cukor. Uvaríme hustý puding, ktorý necháme pod potravinárskou fóliou vychladnúť.
Maslo izbovej teploty vyšľaháme s práškovým cukrom. Po častiach zašľaháme vychladnutý puding a um.
Z upečeného cesta odstránime papier a vrchnú šupku. Cesto potrieme marhuľovým lekvárom, rozotrieme plnku a polejeme čokoládovou polevou. Ja zvyknem cesto ešte pokropiť uvarenou vychladnutou kávou, ktorej si pripravím o trochu viac. Odložíme do chladu a horúcim zúbkovým nožom pokrájame na rezy.
Čokoládovú polevu rozpustíme podľa návodu na obale.
Dobrú chuť!