Nemiesený chleba s brusnicami a vlašskými orechmi
Tento chlebík nepotrebuje žiadne prácne miesenie, chutí neodolateľne a vyzerá ako keby prišiel z pekárne.
Ingrediencie
- 250 g špaldová múka
- 150 g celozrnná špaldová múka
- 1⁄2 čajová lyžička aktívne sušené droždie
- 2 čajová lyžička soľ
- 120 g sušené brusnice
- 50 g walnuts v1
- 375 ml vlažná voda
- 2 polievková lyžica javorový sirup (alebo iné tekuté sladidlo)
Najnovšie letáky
Postup
Vo veľkej miske si najprv zmiešame obe múky, droždie a soľ.
Pridáme sušené brusnice, orechy a znova poriadne premiešame.
V separátnej miske si nameriame vlažnú vodu a primiešame do nej javorový sirup. Nalejeme vodu do cesta a miešame až kým sa všetko pekne nespojí.
Prikryjeme misku s cestom potravinovou fóliou a necháme cesto pri izbovej teplote kysnúť 12-18 hodín.
Na pracovnú dosku položíme papier na pečenie a posypeme ho múkou. Preložíme cesto na pracovnú dosku a pomúčenými rukami vytvarujeme okrúhly bochníček. (Ak je cesto moc lepivé, pridáme viac múky).
Prikryjeme pomúčené cesto zľahka kuchynskou utierkou a necháme kysnúť ďalších 45 minút.
Medzitým si do trúby vložíme ťažký liatinový hrniec aj s pokrievkou a zapneme trúbu na 200°C. Hrniec sa nahreje spolu s trúbou.
Nakysnuté cesto preložíme spolu s papierom na pečenie opatrne do nahriatého hrnca, prikryjeme s pokrievkou a dáme piecť na 30 minút.
Pokrievku odložíme z hrnca a necháme chlebík ešte 15 minút piecť.
Chleba necháme celkom vychladnúť predtým ako ho krájame.