Oblíž prst
Ingrediencie
Korpus
- 5 vajce
- 200 g kryštálový cukor
- 5 polievková lyžica voda
- 1 polievková lyžica kakao
- 170 g polohrubá múka
- pol sáčku kypriaci prášok
Krém
- 500 ml mlieko
- 5 kus vaječný žĺtok
- 170 g kryštálový cukor
- 1 bal vanilkový cukor
- 250 g maslo
- 4 polievková lyžica špaldová múka
Sneh
- 5 kus vaječné bielka
- 200 g kryštálový cukor
Ostatné
- čokoláda
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Pripravíme korpus: Žĺtky vyšľaháme s cukrom, postupne pridávame po lyžici horúcu vodu a šľaháme do peny. Bielky vyšľaháme v druhej miske zvlášť. Múku s kakaom a kypriacim práškom zmiešame a pridávame k žĺtkom na striedačku s tuhým snehom. Všetko jemne premiešame a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný stredne veľký plech. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a upečieme.
Krém na oblíž prst: Do hrnčeka nalejeme mlieko, pridáme žĺtky, cukor, vanilkový cukor a hladkú múku (4 kopcovité lyžice). Metličkou prešľaháme a pomaly ohrievame. Privedieme k varu a uvaríme hustejšiu kašu. Za občasného premiešavania krém schladíme.
Maslo vyšľaháme a po lyžiciach do neho prišľahávame uvarený studený krém. Vyšľaháme do peny, rozotrieme na vychladnutý korpus a dáme na chvíľku stuhnúť do chladničky.
Medzitým ušľaháme nad parou z bielkov a cukru tuhý sneh. Ten následne rozotrieme na žĺtkový krém.
Na sneh nastrúhame na jemno čokoládu.
Oblíž prst necháme stuhnúť, lepšie sa potom krája.