Opitý izidor košíčky
Klasický dezert, ktorý všetci poznáme len vo verzii v košíčkoch.
Ingrediencie
Na cesto
- 400 g múka
- 150 g práškový cukor
- 150 g vlašské orechy
- 1 pack maslo
- 1 kus vajce
- 2 polievková lyžica holandské kakao
Na orechovú plnku
- 300 g vlašské orechy
- 100 ml rum
- 120 g práškový cukor
- vanilka alebo vanilkový cukor
Na krém
- 1 pack maslo
- 140 g kryštálový cukor
- 3 kus väčších vajec
- 2 polievková lyžica holandské kakao
Na čokoládovú polevu
- 200 g horkosladká čokoláda
- 50 g rastlinný tuk
Najnovšie letáky
Postup
Pripravíme si hladké cesto, ktoré vypracujeme zmiešaním všetkých surovín na korpus. Najskôr začneme zmiešaním veľkej kocky masla s cukrom a potom postupne pridávame zvyšné suroviny. Hladké cesto dáme zabalené vo fólii na chvíľu do chladničky. Lepšie sa nám potom s ním bude pracovať. Schladnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske. Z cesta vykrojíme okrúhly tvar formičky a ten vtlačíme do formičky tak, aby cesto nepretŕčalo. Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme 12-15 minút.
Hnedé upečené košíčky opatrne vyklopíme z formičiek a necháme schladnúť. Zatiaľ si pripravíme orechovú plnku. V miske zmiešame mleté orechy s vanilkovým a práškovým cukrom a rumom. Plnkou naplníme vychladnuté košíčky.
Na rad prichádza ďalšia vrstva a to krém, ktorý si pripravíme vo vodnom kúpeli. V ňom vymiešame vajíčka s cukrom a holandským kakaom, kým nevytvoria hustý krém. Ten odstavíme z plameňa a necháme vychladnúť. Medzitým si vymiešame veľkú kocku masla do hladkej peny a do nej potom po lyžiciach pridávame vychladnutý kakaový krém. Vymiešaným krémom naplníme zdobiace vrecúško, alebo klasické igelitové vrecúško a na každý košíček dáme vrstvu krému.
Poslednou vrstvou je čokoládová poleva, ktorú si pripravíme roztopením čokolády a tuku vo vodnom kúpeli. Košíčky jednotlivo v čokoládovej poleve namáčame a necháme vychladnúť.
Pečiem často, ale košíčky robim z lineckého cesta, bez orecov a kakaa. Páči sa mi kontrast s náplňou. Orechy sa možu pridať do náplne.