Opitý izidor
Vianočný opitý izidor
Ingrediencie
Cesto
- 150 g práškového cukru
- 150 g maslo
- 4 žĺtko
- 4 bielka zvlášť na sneh
- 130 g pomletých vlašských orechov
- 70 g hrubá múka
- 1⁄2 ks kypriaceho prášku do pečiva
Orechová vrstva
- 200 g pomletých vlašských orechov
- 50 g práškového cukru
- 1 bal vanilkový cukor
- 11⁄2 dcl rum
- podľa chuti džem na potretie
Čokoládový krém
- 2 ks vajcia celé
- 100 g práškového cukru
- 110 g horkej čokolády
- 250 ml sladkej smotany na šľahanie 33%
- 150 g maslo
- 1 dcl silnej vychladnutej kávy
Najnovšie letáky
Postup
Najskôr si pripravíme cesto / spodný plát - vymiešame žĺtka s cukrom, maslom, orechmi, pridáme múku s práškom do pečiva, nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov. Cesto vylejeme na stredný plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme cca 30-45 minút na 190°C, po cca 25 minútach skúsime špajdľou stav cesta, či sa nelepí. Následne keď je cesto hotové, vyberieme, vyklopíme z plechu, necháme vychladnúť a vrátime naspäť na ten istý plech. Natrieme džemom a dáme zachladiť.
Orechovú vrstvu si pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií, necháme chvíľu odstáť, následne natrieme džem rovnomerne na cesto, necháme zachladiť.
Šľahačku, vajcia, čokoládu a cukor si vyšľaháme do zhustnutia nad parou, miešame, necháme vychladnúť. Pridáme zmäknuté maslo a kávu, poriadne vymiešame. Následne navrstvíme na orechovú plnku, vrch dozdobíme podľa fantázie.
Dobrú chuť!