Orechový zákusok
Tradičný grécky orechový zákusok.
Ingrediencie
Cesto
- 5 veľkých vajec
- 2 šálky kryštálový cukor
- 1 šálka rastlinného oleja
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 šálka plnotučného mlieka
- 3 čl kypriaci prášok
- 2 šálky Vlašských orechov
- jemne nasekaných
Sirup
- 3 šálky voda
- 2 šálky kryštálový cukor
- 1 celá škorica
- citrónová kôra
Najnovšie letáky
Postup
Vlašské orechy si nasekáme najemno, alebo pomelieme na mlynčeku. Rúru na pečenie si predhrejeme na 200 stupňov. Vyšší plech si vytrieme troškou oleja.
Zdroj: Youtube
V robote si najskôr vyšľaháme vajcia spolu s cukrom do peny. Pridáme olej, vanilku, škoricu a mlieko. Prešľaháme.
Zdroj: Youtube
Do misky s múkou si pridáme sódu bikarbónu a prášok do pečiva, spolu premiešame a postupne po lyžiciach zašľahávame do tekutej zmesi. Do hotového cesta už len jemne vmiešame orechy.
Zdroj: Youtube
Cesto vylejeme na plech a dáme piecť asi na 45 minút. Medzi tým ako sa koláč pečie, pripravíme sirup. V hrnci vo vode rozpustíme cukor, pridáme škoricu a citrónovú kôru. Sirup varíme len aby sa nám cukor rozpustil. Vyberieme škoricu a kôru a necháme vychladnúť.
Zdroj: Youtube
Upečený koláčik vyberieme a ešte horúci rozkrájame. Na horúci koláč nalejeme sirup. Necháme poriadne vsiaknuť a môžeme podávať.